Muzički svet Luja Ferdinanda Pruskog

U četvrtoj emisiji ciklusa kojim obeležavamo 250. godišnjicu rođenja Luja Ferdinanda, pruskog princa i zapaženog kompozitora i pijaniste svog doba, sulušaćete dela ovog autora i Johana Nepomuka Humela.

Klavirski kvintet u Ce-duru jedno je od najambicionznijih dela Luja Ferdinanda. Reč je o ranom delu, nastalom u prvim godinama 19. veka, koje predstavlja svedočanstvo o visokom tehničkom umeću autora i prethodi njegovoj saradnji sa Janom Ladislavom Dusekom. Klavirski kvintet je ujedno prvo delo koje je Luj Ferdninad objavio, i to 1803. godine, kao svoj prvi opus, u pariskoj izdavačkoj kući.

Šest godina mlađi bečki kompozitor Johan Nepomuk Humel danas važi za vodećeg autora klavirske kamerne muzike ove generacije, odnosno žanrova kojima je i sam Luj Ferdinand posvetio najviše pažnje. Kao i pruski princ, Humel je svoju karijeru započeo kao pijanista, te se njegova kamerna dela oslanjaju na suvereno vladanje klavirom, ali svojom ekspresivnošću, kompozitorskom tehnikom i harmonskom i melodijskom raznovrsnošću, daleko nadmašuju nivo koji se očekivao od pijanista-virtuoza.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара