Читај ми!

Studije i ogledi

Bojan Jovanović: Mitska aura smrti. Veštica i svetica

U emisiji Studije i ogledi, od 10. do 14. oktobra, možete slušati tekst Bojana Jovanovića „Mitska aura smrti”. U drugoj emisiji ovog ciklusa pročitaćemo odeljak „Veštica i svetica” iz ovog Jovanovićevog teksta.

U svojim antropološkim istraživanjima objedinjenim pod naslovom Mitska aura smrti, Bojan Jovanović razmatra fenomene demonizacije i sakralizacije u kontekstu primarnog ljudskog straha, to jest straha od smrti, koji posebno dolazi do izražaja u kriznim situacijama različite vrste. Shodno tome, autor će se kroz brojne primere u našoj pisanoj i usmenoj tradiciji baviti predstavama vampira, veštica i svetica, kao i temom kosovskog mita i oživljavanja paganstva, kako bi pružio etno-antropološko, ali i socio-psihološko objašnjenje ovih pojava.

U odeljku „Veštica i svetica" Bojan Jovanović piše: „Ukoliko je vampir nastajao prvenstveno zbog prepreka u obrednom procesu koje su onemogućile potpuni odlazak pokojnika u drugi svet, onda se i veštica može razumeti kao ishod demonizovanja prirode žene u okolnostima karakterističnim za određenu zajednicu. Pretpostavke za taj proces se nalaze u negativnom stereotipu o ženi i ženskosti u tradicionalnom patrijarhalnom društvu... Privremeno ispravljanje „strukturnog greha" društva u vreme svadbenog obreda kada mlada ima centralnu ulogu i značaj, upućuje na neadekvatan, potčinjeni položaj žene koji u ogledalu socijalnog života jasno pokazuje kako motivaciju za bavljenje magijom kao načinom kompenzacije tog svog marginalnog statusa, tako i motiv njene noćne, nesvesne aktivnosti. Nepriznavana u realnosti, ona je iskazivala sebe kroz oslobađanje svoje duše čija se aktualizacija i osuda dovodila u vezu sa njenim statusom. Iako u narodnoj tradiciji postoji verovanje i u vešca, kao pandana istovetne ženske predstave, mitskom projekcijom veštice iskazuje se, u stvari, marginalni status žene u patrijarhalnom društvu. U predstavi veštice koja oličava nesvesno osvetoljubive žene, kolektiv se suočava sa agresivnom animom i projekcijom svoje senke".

U sutrašnjoj emisiji ovog ciklusa možete sluštai odeljak „Demonizovana žena" iz ovog Jovanovićevog teksta.

Čitala je Dušica Mijatović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčev.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво