Muzički svet Luja Ferdinanda Pruskog

Ciklus je posvećen Luju Ferdinandu, pruskom princu i zapaženom kompozitoru i pijanisti svog doba koji je rođen pre 250 godina.

Klavirski trio u Es-duru Luja Ferdinanda, opus 3, je komponovan početkom 1800. godine, a objavljen 1806, kao izdanje lajpciške izdavačke kuće Brajtkopf i Hertel, samo nekoliko meseci pre tragične pogibije kompozitora. Iako ovaj trostavačni trio Luja Ferdinanda danas vidimo kao njegovo rano delo, u njemu su već prisutni inventivni postupci karakteristični za ovog autora, a pre svega ciklično, odnosno tematsko povezivanje stavova, pri čemu su teme drugog i trećeg stava proistekle iz materijala sonatnog alegra. U prvom stavu, Luj Ferdinand proširuje okvire sonatnog oblika, trećom temom u medijantnom tonalitetu Ges-dura, dok drugi, lagani stav, kreira u formi teme sa varijacijama, pri čemu je treća varijacija, u tempu adađo, postavljena kao epicentar dela i potcrtana obogaćenom harmonskom progresijom.

Iako pisca-romantičara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana istorija muzike prevashodno beleži kao vodećeg muzičkog kritičara, ovaj autor bio je aktivan i kao kompozitor. Veliki klavirski trio u E-duru iz 1809. godine nije bio publikovan za vreme Hofmanovog života, iako je autor nameravao da priredi izvođenje na javnom koncertu. Hofman je na triju radio u isto vreme kada je pripremao jedan od svojih najuticajnijih tekstova, recenziju Betovenovih klavirskih trija iz opusa 70.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво