Studije i ogledi

Novica Milić: Zaboravljene istorije istine

U emisiji Studije i ogledi, od ponedeljka, 3. do petka, 7. septembra, možete slušati delove knjige Novice Milića „Zaboravljene istorije istine”.

Podnaslov nove knjige Novice Milića glasi „Metod i metafizika". S jedne strane, dakle, reč je o metodološkim razmatranjima, ali "metafizika" iz podnaslova sugeriše da je reč o širem zahvatu, odnosno o široj perspektivi koja upravo od metoda pravi prvorazredan filozofski problem. Uostalom, metod je oduvek bio prvorazredni filozofski problem - Milić to odmah sugeriše - jer upravo od načina na koji pristupamo problemu zavisi i kako ćemo na problem odgovoriti.

U svojoj knjizi Milić je, umnogome, zadržao živi jezik predavanja iz kojih je knjiga i nastala. Svoja predavanja autor započinje antičkim misliocima da bi, preko Dekarta i Hobsa, ukoračio u moderan, a potom i savremeni diskurs o metodu. Iako u knjizi ne postoji centralni motiv, čini se da je upravo „Genealogija istina" - poglavlje koje prenosimo - jedan od stubova ove knjige utoliko što sam autor, do određene mere, usvaja Ničeovo razumevanje metode, te kroz ničeanske naočare čita kako antičke, tako i savremene autore.

Knjigu Novice Milića objaviće Akademska knjiga iz Novog Sada.

Čita Dušica Mijatović
Urednik Ivan Milenković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво