Читај ми!

Nova diskografija

Žil Masne: Pesme sa orkestarskom pratnjom

Predstavićemo album Pariskog kamernog orkestra pod upravom Ervea Nikea i gostujućih solista, koji je u junu objavila diskografska kuća Bru Zane.

Može se slobodno reći da je ova izdavačka kuća, poznata po posvećenosti pronalaženju zaboravljenih bisera francuske muzike, pre svega romantičarske epohe, prevazišla sebe albumom koji ćete slušati u večerašnjoj emisiji. U pitanju je izdanje sa premijernim snimcima čak 22 Masneove „melodije", žanra izuzetno popularnog u Francuskoj, koji je podrazumevao pesme sa orkestarskom pratnjom, a koje su, između ostalih, pisali Berlioz, Sen-Sans, Fore i Šoson. Tokom priprema za festival sa muzikom Sen-Sansa 2015. godne, istraživači iz Bru Zanea su pronašli oko 1000 melodija koje su komponovali francuski autori s kraja 19. i početka 20 veka, očigledno saglasni sa mišljenjem ovog kompozitora da „su melodije sa orkestrom mnogo pogodnije za koncertnu dvoranu nego popularne operske arije".

Masne je komponovao skoro 300 „melodija", koje su za razliku od Berliozovog ciklusa „Letnje noći" do danas bile potpuno zaboravljene, najverovatnije zato što nikada nisu bile štampane. Istraživači ove izdavačke kuće sakupili su ove neobjavljene rukopise i odabrali 22 kompozicije kojima su želeli da prvi put javnosti predstave drugo Masneovo lice - umesto uspešnog autora velikih vokalno-instrumetalnih formi poput opera Manon i Verter, sada otkrivamo Masnea kao majstora minijatura, šarmantnih, ali savršeno zaokruženih i uspelih kompozicija za glas i orkestar. U njima nema velike dramatičnosti, već su to krokiji različitih emocija, uz besprekornu, elegantnu i delikatnu orkestarsku pratnju, koju izvodi relativno mali Pariski kamerni orkestar pod upravom Ervea Nikea. Iako je ovaj dirigent reputaciju na svetskoj sceni stekao pre svega kao interpretator barokne muzike, njegova saradnja sa izdavačkom kućom Bru Zane poslednjih godina, dokazuje da je više nego sposoban da uverljivo prezentuje i muziku romantičarske epohe. Ono što dodatno doprinosi uspešnosti ovog albuma jeste činjenica da se izdavač nije odlučio za jednog ili dvoje pevača, već je pozvao čak šest uglednih izvođača francuskog repertoara, kako bi svaka pesma dobila adekvatnu interpretaciju. Među njima su neke od najvećih zvezda francuske scene - sopran Veronik Žans i tenor Siril Diboa, potom Žodi Devos i Šantal Santon-Žefri, bariton Etjen Dipui, kao i australijska sopranistkinja Nikol Kar, koja je poslednjih godina stekla ugled tumačeći istaknute francuske role na evropskim operskim scenama.

Šarm i lepota ovih kompozicija, gotovo su trenutno osvojili publiku, te je izdanje sa do sada nepoznatim kompozicijama Žila Masnea tokom leta bilo na vrhu najprodavanijih albuma klasične muzike u Evropi.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво