Читај ми!

Majstori baroka – Đuzepe Tartini

Slušaćete Violinske koncerte broj 1 u ge molu, broj 2 u e molu, broj 3 u Ef duru i broj 4 u De duru Đuzepa Tartinija. Izvodi ansambl L’arte del arko koji svira na originalnim instrumentima. Solista je Đovani Guljelmo.

Rođen 1692. godine u Piranu, italijanski violinista, kompozitor i muzički teoretičar Đuzepe Tartini doprineo je uspostavljanju modernog stila korišćenja gudala, kao i formulisanju principa kada su u pitanju ornamentika i harmonija.

Potekavši iz imućne porodice, Tartinijev otac smatrao je da je jedina prikladna karijera za njegovog sina bila monaška, te je svoje obrazovanje ovaj umetnik stekao od sveštenika u Piranu, koje je sporadično uključivalo i časove violine. Ipak, odričući se tog puta, 1709. godine Tartini se upisao na studije prava na Univerzitetu u Padovi, ali nedugo potom je i odustao prepuštajući se svom pravom pozivu - muzici.

Pre svoje dvadesete godine Tartini se tajno oženio sa štićenicom nadbiskupa, što je rezultiralo nalogom za njegovo hapšenje. Prerušen u monaha, pobegao je iz Padove i sklonio se u manastir u Asiziju. Tamo je njegovo sviranje violine privuklo pažnju i naposletku uticalo na nadbiskupa da dozvoli Tartiniju da se vrati svojoj ženi. Tako, godine 1716. ovaj violinista odlazi najpre u Veneciju, zatim Ankonu, i na kraju se vraća u Padovu gde dobija nameštenje koncertmajstora pri crkvi Svetog Antonija. Put ga dalje vodi u Prag, gde je bio kapelmajstor na dvoru grofa Kinskog u periodu između 1723. i 1726. godine. Nakon toga, Tartini se vraća u Padovu i osniva školu za violinu i kompoziciju, u koju su dolazili učenici iz cele Evrope. Postepeno počinje da se interesuje i za teoriju harmonije i akustike, te se od 1750. godine bavio istraživanjem i objavljivanjem traktata u kojima je obrađivao probleme teorije muzike na matematičkoj osnovi. 

Za Tartinijevo umeće sviranja na violini se govorilo da je izvanredno zbog kombinacije tehničkih i poetskih kvaliteta, a njegova tehnika korišćenja gudala postala je uzor mnogim violinistima. Savremenici u Italiji su ga proglasili „najboljim muzičarem na svetu", dok su ga Francuzi nazivali „majstorom gudala". 

Kada je u pitanju komponovanje, Tartini je pisao pretežno za svoj instrument, te njegov opus broji više od sto violinskih koncerata, kao i mnogobrojne sonate, trija i kvartete.

Autorka: Saša Tošković



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара