Читај ми!

Inventar obrazovanja

U ciklusu „Inventar obrazovanja“, od ponedeljka, 26. septembra, do nedelje, 1. oktobra, možete slušati priloge iz zbornika prepoznatljivih pojmova koji asociraju na obrazovanje. Autori su saradnici Laboratorije obrazovnih strategija Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Reč je o jednom neuobičajenom pokušaju da se popiše sve ono što vezujemo za obrazovanje. To popisivanje je ujedno podrazumevalo i pronalaženje i otkrivanje stvari koje treba da budu popisane, a ujedno i sva ona sećanja i sentimente koji neminovno prate popisane stvari. Spisak, dakle, nije bio unapred zadat već je nastao pojedinačnim inicijativama autora koji su tokom obrade pojedinih pojmova delovali s pozicija matičnih disciplina i vlastitog mentalnog inventara. Korišćena je pritom etimologija s namerom da se ukaže na diverzitet značenja pojma i različite recepcije u različitim istorijskim i kulturnim kontekstima, razvojna perspektiva, problemski/kritički pristup u kojem je pojam figurirao kao tačka prelamanja različitih tradicija koncipiranja obrazovne politike i njenog vrednosnog okvira, sintetički metod, ali nisu izostale ni idiosinkratičke autorefleksije. Stilski izraz se razlikovao, od skoro u potpunosti akademskih kratkih tekstova do ne toliko konvencionalnih, ali podjednako vrednih izraza. Nisu izostali ni prilozi u kojima lični doživljaj igra presudnu ulogu.

Slušaoci našeg programa imaće priliku da prate priloge o akademiji, amfiteatru, biblioteci, diplomi, dnevniku, klupi, gimnaziji, gumici, katedri, klikeru, kredi, prutu, puškici, uniformi, univerzitetu i zvonu.

Čitaju: Dušica Mijatović i Aleksandar Božović
Urednica: Olivera Nušić

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи