Читај ми!

Gramofonija – Kompozicije Vilhelma Stenhamara

Slušaćete Gudački kvartet opus 29, Baladu o Konfučiju, Tri horske pesme i ciklus klavirskih komada Kasne letnje noći ovog švedskog autora. Emitujemo zapise sa ploče koju je objavio Švedski radio.

Produkcija ploča Švedskog radija je, kao i u većini slučajeva, obuhvatala široku paletu muzičkih žanrova i izvođača, pridajući posebnu pažnju fonogramima sa tehnički veoma kvalitetnim snimcima koji su načinjeni u njihovoj produkciji. Ploče sa ovom etiketom, kada je o umetničkoj muzici reč, najčešće sadrže istorijski vredne zapise, kao i značajne zvučne dokumente sa festivala i premijera, naročito ostvarenja švedskih autora. To je slučaj i sa pločom koju večeras emitujemo, a na kojoj se nalaze kompozicije jednog od najznačajnijih švedskih autora sa prelaska 19. u 20. vek u izvođenju Kindel kvarteta, Hora švedskog radija i čuvene pijanistkinje Hilde Valdeland. Kindel kvartet je osnovan 1941. godine i u to vreme je bio jedan od ansambala sa najvećom diskografijom, sačinjenom većinom od vinila sa švedskom muzikom. Njihovi prvi snimci su objavljeni još 1944. godine, da bi do početka šezdesetih njihov opus brojao dvadesetak ploča. Hor švedskog radija je pod upravom Erika Eriksona od 1952. do 1982. godine ostvario svoju internacionalnu afirmaciju, a časopis Gramofon ga je uvrstio među 10 najboljih na svetu. Nažalost, na ovoj ploči se nalazi i jedan od poslednjih snimaka Hilde Valdeland, pijanistkinje preminule 1961. godine, a koja je obeležila nordijski muzički život međuratnog perioda.

Programski komentar za ovo izdanje je napisao Bo Valner, čuveni švedski muzikolog i muzički kritičar, koji je poznat i kao autor Stenhamarove biografije. Zanimljivo je da je dizajn omota je zasnovan na slici Harija Bostrema, jednog od najznačajnijih švedskih slikara modernizma. 

Autor: Milan Milojković
Urednica: Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи