Читај ми!

Sa beogradskih scena – LP duo i Simfonijski orkestar RTS-a

Reprodukujemo koncert kojim je 21. juna u Kolarčevoj zadužbini obeležen Svetski dan muzike. Sa našim matičnim ansamblom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije nastupili su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, članovi LP dua, a dirigovao je Bojan Suđić.

Okosnicu programa činila je muzika francuskih impresionista, dok je LP duo slušaoce uveo u svet minimalizma. Na početku ćete čuti Prelid za popodne jednog fauna Kloda Debisija, a potom i Koncert za dva klavira i orkestar Majkla Najmana, jednog od najizvođenijih savremenih engleskih kompozitora. Ovo je zapravo prerađena verzija njegovog Koncerta za klavir i orkestar, a delo u novom kompozitorovom aranžmanu premijerno je izveo upravo LP duo sa Beogradskom filharmonijom 2017. godine. Inspiracija za nastanak Koncerta bila je muzika koju je Najman pisao za film Klavir Džejn Kempion i sadrži sve elemente stila engleskog kompozitora, koji mnogi označavaju kao „romantični minimalizam".

Koncertno veče za Svetski dan muzike u dvorani Kolarčeve zadužbine, zaokruženo je ostvarenjima Morisa Ravela. Čućete prvo Bolero, jedno od najpoznatijih dela francuskog kompozitora, a potom i Drugu svitu iz baleta Dafnis i Hloja Morisa Ravela.

Balet je nastao 1909. godine u saradnji sa Sergejem Djagiljevim, koreografom Mihajlom Fokinom, i baletskim umetnicima Vaclavom Nižinskim i Tamarom Karsavinom. Delo koje je Ravel označio kao koreografsku simfoniju, premijeno je izvedeno na sceni pozorišta Šatle u Parizu 1912. godine, ali sa malim odzivom publike, pa je ubrzo i skinuto sa repertoara iako je, prema rečima samog Igora Stravinskog, u pitanju jedna od najlepših partitura francuske muzike. Kasnije je delo naišlo na izuzetan prijem, te je Ravel Dafnis i Hloju preoblikovao u orkestarske svite koje i danas spadaju među popularna dela orkestarskog repertoara.

Urednica Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара