Читај ми!

Imaginarna edicija

Pjer Kaban: Razgovori sa Marselom Dišanom

U emisiji Imaginarna edicija od 12. do 16. septembra možete slušati tekst razgovora koji je Pjer Kaban vodio sa Marselom Dišanom 1966. godine.

U predgovoru za prvo štampano izdanje razgovora sa Marselom Dišanom, Pjer Kaban je zapisao: „Ovi razgovori vođeni su od aprila do juna 1966. godine u Dišanovom aateljeu u Neiju (Neuilly-sur-Seine u Parizu), gde živi sa suprugom šest meseci i koje svake godine provodi u Francuskoj. To je bio prvi put da je najfascinantniji i najproduktivniji inovator savremene umetnosti pristao da ispriča svoju priču i objasni svoje postupke, svoje reakcije, svoja osećanja, svoje mogućnosti, tako duboko i tako opširno... To je učinio sa vedrinom od koje nikad ne odstupa i koja njegovim zapažanjima daje neospornu veličinu; pomišljamo da se čovek s kojim razgovaramo nije samo odvojio nego i očuvao. Svojim postupcima, kao stvaralac, Marsel Dišan nije hteo da nametne neki novi revolucionarni jezik, već da predloži jedan mentalni stav; zato nam ovi razgovori pružaju izuzetnu moralnu lekciju".

Indikativan je odgovor koji na pitanje da li je ikada želeo da stekne umetničku kulturu, daje Marsel Dišan: „Možda, ali to je bila vrlo osrednja želja. Hteo sam da radim, ali duboko u meni leži ta ogromna lenjost. Više volim da živim, da dišem, nego da radim. Ne smatram da ono što sam uradio može imati društveni značaj u budućnosti. Prema tome, ako hoćete, moja umetnost bila bi umetnost življenja; svaki sekund, svaki dah je delo koje nigde nije upisano, koje nije ni vizuelno, ni cerebralno. To je neka vrsta stalne euforije".

Knjigu Pjera Kabana Razgovori sa Mišelom Dišanom uskoro će objaviti izdavač Anarhija/blok 45 iz Beograda.

Preveo s francuskog Aleksa Golijanin.
Tekst Pjera Kabana čitao je Željko Maksimović.
Tekst Marsela Dišana čitao je Aleksandar Božović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović, Predrag Šarčević i Ivan Milenković.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи