Читај ми!

Muzej zvuka – Lauta i čembalo sa crevnim žicama

Slušaćete kompozicije Silvijusa Leopolda Vajsa i renesansnih anonimnih autora.

Čembalo sa crevnim žicama jedan je od najneobičnijih baroknih instrumenata, koji je nastao kao hibrid laute i čembala. Iako je bio popularan tokom 17. i 18. veka  čak je bio i jedan od –omiljenih instrumenata Johana Sebastijana Baha – do danas nije sačuvan nijedan originalni primerak. Štaviše, nisu sačuvane nijedna slika ili grafika iz baroknog perioda koje bi potvrdile kako je tačno izgledao, iako postoji dosta opisa i zapisa o ovom instrumentu sa kraja 17. i prve polovine 18. veka. Ono što se pouzdano zna jeste da je imao dvoredne klavijature, poput čembala, a da su žice od creva i oblik rezonantne kutije preuzeti od laute. Tako je nastao instrument dubokog, bogatog i rezonantnog tona, na kojem je mogao da se izvodi obiman reperotar komponovan za čembalo.

U emisiji ćete moći da čujete sonate Silvijusa Leopolda Vajsa, jednog od najplodnijih autora muzike za lautu, koje će na čembalu sa crevnim žicama sagrađenom 2015. godine izvoditi Volfgang Ribzam. Instrument koji je za ovog čembalistu izgradio američki graditelj Kit Hil, poseduje jednu klavijaturu i jedan set crevnih žica, koje okidaju kukice postavljene u dva reda - jedan bliže klavijaturi, a drugi dublje u korpusu instrumenta, koji daju dve različite zvučne boje. Pored toga, instrument poseduje i set metalnih žica, koje rezoniraju, stvarajući „eho" efekat u registrima koje izvođač koristi.

U emisiji ćete čuti i kompozicije za lautu renesansnih autora koje na „Prezbiter" lauti iz 1595. godine izvodi Mihal Gondko. Reč je o jednom od najstarijih sačuvanih instrumenata na kojima može i dalje da se svira, koji je nedavno restaurisan i vraćen u svoje prvobitno stanje, sa sedam pari žica. Inspirisan kosmopolitskom prirodom brojnih zbirki komada za lautu – u kojima su se nalazila dela autora iz različitih krajeva Evrope – Gondko je predstavio repertoar na kojem su se našla malo poznata dela, od kojih su mnoga prvi put diskografski zabeležena.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво