Читај ми!

Vek harmonike – Injaki Alberdi: Prijateljstvo

Predstavljamo najnoviji album harmonikaša Injakija Alberdija, sa delima Luisa de Pabla, koji je pod nazivom „Prijateljstvo”, 30. jula prošle godine objavila diskografska kuća Aj-Bi-Es.

Premijerno izvođenje De Pablovog Koncerta za harmoniku i orkestar 2018. godine, po kojem je album i dobio ime, bio je povod da kompozitor i Injaki Alberdi zajedno pripreme ovo izdanje. Album Prijateljstvo reflektuje priču o tri decenije dugoj profesionalnoj i privatnoj saradnji i veliku posvećenost harmonici Luisa de Pabla i Injakija Alberdija. Opus za harmoniku, ovog španskog autora rođenog 1930. godine u Bilbau, zauzima specifično mesto u savremenom repertoaru, posebno zbog toga što dinamički kapaciteti i širok spektar zvučnosti harmonike odgovaraju njegovom ekspresivnom muzičkom jeziku.

Koncert za harmoniku i orkestar pod nazivom Prijateljstvo, koji čini središnji deo kompakt-diska, De Pablo je napisao 2014, a premijerno ga je izveo Injaki Alberdi u martu 2018. godine. Orkestarski instrumentarijum čini četvoročlani sastav pojačan harfom, čelestom i velikim brojem udaraljki. Ovaj veliki zvučni aparat Luis de Pablo suptilno orkestrira ističući lirske i kontemplativne odseke brižljivo nijansirajući nastupe harmonike i drvenih duvačkih instrumenata.

Injaki Alberdi je priznati i uticajni španski interpretator, o čemu svedoči činjenica da se, zahvaljujući njegovom angažmanu, dela za harmoniku nalaze na redovnom repertoaru koncertnih sezona najvažnijih španskih orkestara. Intenzivno sarađuje sa savremenim, pre svega španskim kompozitorima, što je rezultiralo nastajanjem brojnih novih dela za harmoniku, koja je Alberdi premijerno izveo. Trenutno radi kao pedagog na Univerzitetu u San Sebastijanu u Španiji.

Urednica emisije: Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво