Читај ми!

Nova diskografija

Predstavićemo album „Minne” koji su ansambli Holand barok i Bastarda trio objavili u maju ove godine za izdavačku kuću Pentatone.

Na ovom izdanju nalaze se aranžmani, nove kompozicije i delimično improvizovan program inspirisan ljubavnom poezijom teološkinje i pesnikinje Hadevih iz Brabanta iz 13. veka. O njenom životu nema dovoljno sačuvanih podataka, a njena dela pojavila su se tokom druge polovine 13. i prve polovine 14. veka. Istoričari pretpostavljaju da je poticala iz dobrostojeće porodice, a život je provela kao časna sestra u Brabantu. Poznata je kao prva pesnikinja i mistik u istoriji holandske literature, a njena poezija je, kako ističu kritičari, kompleksna, senzitivna i proniciljiva.

Napisala je impozantan broj ljubavnih pesama kroz je predstavila originalno, žensko viđenje života u srednjem veku, često koristeći termin „Minne", kako je nazvan album koji predstavljamo u emisiji. Značenje ove reči ne može se precizno definisati, te u svakom svom pojavljivanju ima drugo određenje, a uglavnom je povezano sa osećanjem ljubavi.

Holand barok je jedinstven i inovativni ansambl koji pristupa repertoaru na svež i savremeni način, sa fokusom na improvizaciju i saradnju sa umetnicima iz različitih tradicija i svetova. Tako su se na ovom albumu udružili sa Bastarda triom, poljskim savremenim folk-džez ansamblom koji kombinuje zvuk koji čine klarient, violončelo i bas-klarinet. Ovi umetnici su zajedno, kroz slobodnu improvizaciju i tumačenje poezije Hadevihove, predstavili potpuno novu i jedinstvenu interpretaciju stare muzike, uz savremene aranžmane dela Hajnriha Isaka i Melhiora Franka.

Urednica Jelena Damjanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи