Kamerni koncert

Reprodukovaćemo snimak zabeležen 22. jula prošle godine u okviru Festivala u Verbijeu, koji smo dobili zahvaljujući međunarodnoj razmeni članica Euroradija. Tom prilikom nastupili su violončelista Stiven Iserlis i pijanistkinja Koni Ših, a na repertoaru su bila ostvarenja Kamija Sen-Sansa, Oguste Olmes i Gabrijela Forea.

Najpre slušamo izvođenje Sen-Sansove Sonate za violončelo broj 1 u ce molu, opus 32, koja je nastala 1872. godine. Ovo napeto i ekspresivno delo, posvećeno francuskom violončelisti Žilu Bernaru Laseru, evocira Francusko-pruski rat koji se odigrao dve godine ranije. Početni Alegro, koristeći niže registre violončela i klavira, daje zloslutan karakter, dok središnji Andante u muzički tok uvodi predah i spokoj. Ovaj stav je zasnovan na koralu za koji je Sen-Sans jednom prilikom rekao: „Andante moje prve sonate za klavir i violončelo rezultat je improvizacije na orguljama u crkvi Sveti Avgustin... Prvi i poslednji deo stava predstavljaju napisanu reprodukciju onoga što sam tom prilikom improvizovao". Nakon toga sledi burno Finale, koje ponovo donosi raspoloženje sa početka dela, ali i tračak nade sa pojavom kantabilne teme pred sam kraj kompozicije.

Potom će Stiven Iserlis i Koni Ših odsvirati Sen-Sansovu Romansu opus 36, iz 1874. godine.

Nakon toga slušaćete rečitativ i pesmu iz kantate Kraljičina vizija Oguste Olmes, u verziji za violončelo i klavir. Ova francuska kompozitorka je delo objavila 1895. godine i posvetila ga Danijelu Kolonu, sinu violiniste Eduara Kolona, osnivača Orkestra Kolon, koji je izveo veliki broj njenih ostvarenja.

Emisiju će zaokružiti Sonata za violončelo broj 2 u ge molu, opus 117 Gabrijela Forea. Napisana u autorovoj poslednjoj stvaralačkoj fazi, periodu između marta i novembra 1921. godine, ova sonata je posvećena violinisti i kompozitoru Čarlsu Martinu Lefleru. Delo sadrži sve odlike romantizma, a Vinsent d'Indi je svom prijatelju Foreu nakon premijere napisao sledeće: „Želim da ti kažem da sam još uvek pod uticajem čarolije tvoje prelepe Sonate za violončelo... Andante je remek-delo osećajnosti i izraza, i volim finale, tako živahno i divno... Kako si samo srećan što duhom ostaješ tako mlad!"
Autorka: Saša Tošković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара