Читај ми!

Džez

Pratićete odabrane numere sa koncerta grupe ENOK – Electric No Ordinary Kitchen, održanog 16. marta prošle godine u Studiju 12 Švedskog radija u Geteborgu.

Ovaj švedski trio čine sopran saksofonista Tomas Gustafson, gitarista Joran Klinghagen, i bubnjar Anders Ćelberg. Pripadaju starijoj generaciji skandinavskih džezera, koji su često delovali iz drugog plana, kao prateći muzičari u sastavima poznatijih imena evropskog džeza. Kao dugo prisutni na sceni, svako od njih je objavljivao i značajan broj autorskih albuma, u domenu savremenog evropskog džeza.

Njihov zajednički projekat ENOK inspirisan je muzikom velikana džeza, tako da dobar deo koncertnog repertoara čine poznate kompozicije Majlsa Dejvisa, Vejna Šortera, Herbija Henkoka, uz autorske numere članova benda. Premda se mahom radi o obrađenim kompozicijama iz poznih šezdesetih, one u ovim aranžmanima zvuče sveže i vremenski dislocirano, kao da su mogle biti snimljene u bilo kojem dobu u poslednjih šezdesetak godina. Postava bez bas instrumenta daje oštricu aranžmanima, dok interakcija sopran saksofona i gitare, uz nešto slobodniji ritmički tretman, izmešta numere iz fjužn konteksta u domen modernog autorskog džeza sa diskretnim nagoveštajima fri-džez estetike.

Autor: Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво