Читај ми!

Nebojša Grubor: Estetski stav, estetski doživljaj i estetske emocije

U emisiji Naučni skupovi petkom možete slušati snimke sa konferencije Estetičkog društva Srbije o temi „Estetske emocije. O emocionalnoj komponenti estetskog doživljaja”. U prvoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganje Nebojše Grubora pod nazivom „Estetski stav, estetski doživljaj i estetske emocije. Analiza iz perspektive Ingardenove estetike”.

Na osnovu kratkog ekskursa u psihologiju, Nebojša Grubor na početku svog izlaganja nastoji da definiše estetsku emociju, a potom i da opiše međusobni odnos estetskog stava, estetskog doživljaja i estetske emocije kao komponenti estetskog ikustva, i to iz perspektive fenomenološke estetike Romana Ingardena. Za takvo određenje estetske emocije, neophodno je diferencirati predstave, uverenja i emocije unutar našeg psihičkog života.

Oslanjajući se na Ingardena, Grubor za početak estetskog iskustva navodi prvobitnu emociju, kao specifičan interes za umetničko delo (ili prirodnu lepotu), koja nas vodi ka prelasku ili preobražaju iz uobičajenog u estetski stav. To se ogleda u svojevrsnoj žudnji za kvalitetom koji smo prepoznali kroz prvobitnu emociju i kroz promenu u percepciji ka estetički usmerenom opažanju. Uočavajući, ingardenovski rečemo, to „sazvučje kvalitata", dolazimo do esteteskog iskustva, nakon čega sledi vrednovanje umetničkog ddela, gde emocionalna komponenta opet igra veoma važnu ulogu.

Snimak je zabeležen 15. decembra prošle godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvita u Beogradu.
Sledećeg petka, 8. aprila, nastavićemo emitovanje zvučnih zapisa sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво