Читај ми!

Direktan prenos

Velika operska tura 2021/2022 – Đuzepe Verdi: Magbet

Otvaranje nove sezone Teatra Skala u Milanu.

U direktnom prenosu od 18 časova, slušaoci Radio Beograda imaće priliku da prisustvuju jednom od najvažnijih događaja kulturne sezone u Italiji i Evropi.

Ove godine, Skala obeležava 70 godina od otvaranja sezone 7. decembra. Naime, Viktor de Sabata je 1951. godine pomerio datum početka sezone sa 26. na 7. decembar, odnosno na dan Svetog Ambrozija Milanskog, zaštitnika grada.

Na ovogodišnjem otvaranju biće predstavljena opera Magbet Đuzepa Verdija u režiji Davidea Livermora, a Horom i orkestrom milanske Skale dirigovaće šef-dirigent Rikardo Šaji. Kao solisti nastupiće zvezde svetske operske scene: Ana Netrebko, Luka Salsi, Frančesko Meli, Ildar Abdrazakov, kao  Ivan Ajon Rivas i Kjara Izoton.

Maestro Rikardo Šaji, kojem će ovo biti osmi nastup na ovom događaju, odlučio je da sa operom Magbet zaključi kreativno putovanje kroz rane godine stvaralaštva Đuzepa Verdija. Takozvana mladalačka trilogija u Skali započeta je 2015. godine sa Jovankom Orleankom koja je premijerno izvedena 1845, nastavila se 2018. godine sa operom Atila predstavljenom 1846. i biće okončana ove godine Verdijevom operom Magbet koja je prvi put izvedena 1847. godine.

Ovogodišnja postavka opere Magbet koju je realizovao reditelj Davide Livermor predstavlja put o značenju moći sa monumentalnim prostorima, njenim simbolima, uticajima na živote pojedinaca, ali njenom krhkošću i neminovnim propadanjem. Napuštajući svet kostimografske prezentacije, Livermorova produkcija govori o gradovima našeg vremena kao utočištima bogatstva i dominacije, istovremeno krhkim i izloženim skrivenim pretnjama. To su gradovi čije se prespektive umnožavaju kao u filmu Inception Kristofera Nolana, kao metafore izopačenog nesvesnog, izgubljenog ja.

 

Urednice prenosa: Jelena Damjanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво