Читај ми!

Sa beogradskih scena - 180 godina SANU

Reprodukujemo koncert Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, kojim je 18. novembra u Kolarčevoj zadužbini obeleženo 180 godina od osnivanja Srpske akademija nauka i umetnosti. Orkestar je nastupio pod upravom Dejana Savića, a solistkinja je bila violončelistkinja Maja Bogdanović.

Na koncertu kojim je obeleženo 180 godina SANU izvedena su dela naših istaknutih kompozitora, koji su zahvaljujući svom posvećenom radu, duboko utemeljenom na tradiciji srpske kulture, poneli zaslužnu titulu koju ova institucija dodeljuje - zvanje Akademika. U tom okruženju, za ovu priliku, odabrana su dela kompozitora različitih generacija: Dušana Radića, Svetislava Božića, Isidore Žebeljan i Ivana Jevtića.
 Na početku emisije čućete kompoziciju Zujte strune, metamorfoza na teme iz Mocartove opere Čarobna frula za simfonijski orkestar Isidore Žebeljan. Delo je nastalo kao porudžbina jednog od najvećih operskih festivala na svetu, Festivala u Bregencu u Austriji, za svečano otvaranje 2013. godine. Kako je te godine na Velikoj festivalskoj sceni na Bodenskom jezeru bila postavljena opera Čarobna frula Volfganga Amadeusa Mocarta, Isidora Žebeljan dobila je porudžbinu za orkestarsku kompoziciju koja bi bila tematski povezana sa muzikom iz Mocartove opera. U tom kontekstu, ona je kao polazište uzela Uvertiru iz ovog čuvenog muzičko-scenskog ostvarenja. Svetska premijera održana je 17. jula 2013. godine u Velikoj festivalskoj dvorani u Bregencu, a izvođači su bili Bečki simfoničari i dirigent Pol Daniel.
Slede kompozicije: Varijacije na narodnu temu Dušana Radića iz 1952. godine i Poema za simfonijski orkestar pod naizvom Krunisanje u Žiči Svetislava Božića.
Na kraju večeri, članovi našeg orkestra i solistkinja Maja Bogdanović izveli su Simfoniju za violončelo Ivana Jevtića. Delo je napisano 1995. godine kao porudžbina BEMUSa, a premijerno su ga tada izveli Ksenija Jovanović i članovi našeg Simfonijskog orkestra.

foto: Arhiva Muzičke produkcije 

Urednica emisije: Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво