Kamerni koncert – Gudački kvinteti Ežena Valkijea

Kvintet Faberže izvodi Gudački kvintet broj 2 u ce molu, opus 94 i Gudački kvintet broj 4 u A duru, opus 108 Ežena Valkijea..

Rođen 1793. godine, ovaj francuski flautista i kompozitor školovao se u Parizu, kod Žan-Luja Tulua, uglednog profesora flaute. Tamo je upoznao i kompozitora, pedagoga i teoretičara Antonjina Rejhu, koji ga je potom podučavao harmoniju i komponovanje.

Prva dela Ežena Valkijea bile su kompozicije za flautu, a nakon 1820. godine počeo je da piše i klavirska dela, verovatno pod uticajem Sigizmunda Talberga, istaknutog kompozitora koji se specijalizovao za klavirsku muziku, sa kojim je radio na delima namenjenim za flautu i klavir. Valkije je najvećim delom pisao kompozicije za flautu, često u nekim alternativnim postavkama, koja uključuju 19 dela za solo flautu, 113 dua, 19 trija i 13 kvarteta. Pored ovih kompozicija, flauti je posvetio i jedno teorijsko ostvarenje pod nazivom „Metod sviranja flaute". U poslednjim godinama života komponovao je gudačke kvintete i nekoliko horskih dela, a takođe je pisao i aranžmane tema iz popularnih opera tog vremena. Sva dela Ežena Valkijea objavljena su za vreme njegovog života, i danas se čuvaju u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Autorka: Saša Tošković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво