Читај ми!

Kompozitor meseca – Josip Slavenski

U četvrtoj emisiji ciklusa koji smo ovog septembra posvetili obeležavanju 125 godina od rođenja Josipa Slavenskog slušaćete muziku za scenski komad Pečalbari, muziku za balet Menehmi, kao i dve horske kompozicije: Jesenske noći i Voda zvira.

Veoma obiman i raznovrstan opus Josipa Slavenskog obuhvata skoro sve muzičke žanrove. Osim opere i baleta, napisao je i nekoliko dela za scenske komade, kao i muziku za film. Godine 1936. komponovao je muziku za Pečalbare, istoimeni scenski komad Antona Panova, u kojem je predstavljena ljubav dvoje mladih, pripadnika različitih klasa, Kostantina i Simke.

Muziku za balet Menehmi, Slavenski je pisao prema istoimenoj Plautovoj komediji, a balet je premijerno izveden 1943. godine u beogradskom Narodnom pozorištu. Prema rečima muzikološkinje Zorice Premate, kompozitor je za potrebe ove predstave pokušao da rekonstruiše zvuk onih instrumenata koji su postojali u starom Rimu i to na isti onaj način kako je to radio, na primer, u svojoj Simfoniji orijenta. Naime, želeo je da imitira ne samo zvuk preteča današnjih duvačkih i udaračkih instrumenata za koje se opredelio u ovom delu, već se potrudio da zamisli i pretpostavi kakve su melodije mogli svirati i u kojim i kakvim međusobnim kombinacijama su funkcionisali. Tako je nastala, ističe Zorica Premate, prozračna i jednostavna partitura sa modalnim melodijama obojenim posebnim instrumentalnim koloritom. Na taj način kompozitor je stvorio asocijativni most između onoga što je mogla biti muzika starog Rima i savremene, funkcionalne muzike za scenu.

Urednica Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво