Muzej zvuka – Mise Ave Maria Stella i Hercules dux Ferrariae

U sedmoj emisiji godišnjeg ciklusa koji posvećujemo Žoskenu de Preu, povodom obeležavanja 500. godišnjice njegove smrti, slušćete mise ovog autora u interpretaciji ansambla A sei voći.

Na početku emisije čućete misu Ave Maria Stella, jedno od istaknutih ostvarenja u velikom korpusu dela posvećenih Bogorodičinom kultu. Bila je objavljena u Petručijevim izdanjima 1505. godine te se pretpostavlja da pripada srednjem stvaralačkom periodu autora. Napev na kojem je zasnovano ovo četvoroglasno delo, potiče iz devetog veka, a možda čak i ranije, i izvođen je tokom večernjih službi posvećenih Devici Mariji. Ovu elegantnu melodiju pre Žoskena su koristili i drugi autori, a možda najpoznatije ostvarenje pre ovog koje ćete večeras slušati, bilo je troglasna misa Gijoma Difaja. Za razliku od starijeg majstora koji je melodiju postavio u najviši glas, De Pre je uvodi u obliku ornamentisanog kanona između soprana i tenora. Kompozitorovo pismo u ovom delu je sigurno i vešto, što sugeriše da je tehnike primenjene u ovom delu već primenjivao u nekim drugim ostvarenjima. 

Misa Hercules dux Ferrariae jedan je od prvih misnih ordinarijuma koji nije bio zasnovan na koralu ili nekoj od postojećih duhovnih ili svetovnih melodija, već na tehnici sođeta kavata, odnosno muzičke teme izvedene iz imena ili reči. U ovom slučaju radi se o tome da su vokalima imena Vojvode Erkolea I od Ferare i njegovoj tituli na latinskom jeziku - Hercules dux Ferrariae - pridodate odgovarajuće note solmizacije. Na taj način Žosken dobija kao kantus firmus sledeću temu: de-ce-de-ce-de-ef-e-de koja se u svakom segmentu mise pojavljuje tri puta, nekada i u diminuiranom, kao i u retrogradnom vidu. 

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара