Džez

Reprodukovaćemo dva arhivska snimka sa koncerata američkog pijaniste i kompozitora Džordža Rasela, snimljena 1970. godine u Švedskoj.

Američki pijanista i kompozitor Džordž Rasel bio je jedan od džez muzičara koji se temeljno bavio teorijskim aspektima džeza i primenjivao ih u svom radu, a potom i muzičkom obrazovnom sistemu. Bio je savremenik legendi poput Čarlija Parkera, Kolmena Houkinsa, Bena Vebstera i drugih velikana zlatne ere džeza, ali u Americi nije dostigao njihovu slavu i istorijski značaj. Šezdesetih se seli u Skandinaviju, što će se ispostaviti kao potez značajan ne samo za njega, već i za razvoj evropske džez scene.

Svoje monumentalno delo Electronic Sonata for Souls Loved by Nature komponovao je još 1968. a snimio godinu dana kasnije, gotovo simultano sa pionirskim fjužn koracima Majlsa Dejvisa u Sjedinjenim Američkim Državama. U ovom šezdesetominutnom komadu prepliću se muzika big bendova, džez-rok, i avangarda, sa nagoveštajima stilskih i tehničkih postupaka koji će predstavljati klicu elektro i ambijentalnog džeza. Na ovom koncertu Rasel je predstavio i tada gotovo anonimne skandinavske muzičare, a danas legende evropskog džeza - saksofonistu Jana Garbareka, gitaristu Terjea Ripdala, basistu Arilda Andersena i bubnjara Jona Kristensena, uz trubača Stentona Dejvisa. Slušaćemo i interpretaciju nešto konvencionalnije baperske numere Stratusphunk, originalno objavljene 1961. godine.

Autor Nikola Marković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара