Sa beogradskih scena

Čućete snimak sa koncerta Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, koji je pod upravom Olivere Sekulić Barac održan 5. decembra 2019. godine u Kolarčevoj zadužbini. Solisti su bili Luka Faulizi – violina i Dušan Kostić – kontrabas, pobednici konkursa Muzičke produkcije RTS-a „Mladi i uspešni” za 2019. godinu.

Na koncertu, iz ciklusa Premijere, predstavljena je kompozicija De Rerum Natura odabrana na kokursu Muzičke produkcije RTS-a, čiji je autor Jug Marković. Delo je napisano 2019. godine, a postoji u dve verzije. Prva je za sopran i orkestar, na stihove rimskog pesnika Lukrecija i delove poeme koju je napisao portugalski pesnik Fernando Pesoa. Druga verzija napisana je samo za orkestar, i upravo je nju u decembru 2019. godine izveo Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije.

Za kompoziciju De Rerum Natura za simfonijski orkestar Marković dobio je Mokranjčevu nagradu za 2019.godinu, najznačajnije prizanje koje se dodeljuje domaćem autoru.

U nastavku koncerta održanog 5. decembra 2019. godine, violinista Luka Faulizi nastupio je kao solista u jednom od najpoznatijih dela iz opusa Ernesta Šosona – Poemi opus 25, pisanoj po narudžbini čuvenog violiniste i kompozitora Ežena Isaja. Takođe, u izvođenju ovog umetnika slušaćemo i Koncertnu fantaziju na teme iz opere Zlatni petlić", koju je komponovao Efrem Cimbalist.

Još jedan pobednik konkursa Muzičke produkcije RTS-a „Mladi i uspešni", kontrabasista Dušan Kostić, predstavio se Koncertom za kontrabas i orkestar broj 2 u ha-molu Đovanija Botezinija, jednim od najpoznatijih koncertantnih dela muzičke literature pisanim za ovaj instrument.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи