Svetske muzičke pozornice

Večerašnju emisiju ispuniće muzika Edvarda Griga, Volfganga Amadeusa Mocarta i Franca Šuberta u izvođenju Hora i Simfonijskog orkestra Bavarskog radija pod upravom Herberta Blumsteta. Snimak, iz ciklusa Premijum koncerti Euroradija koji smo dobili zahvaljujući međunarodnoj razmeni, održan je 18. decembra prošle godine u Herkulovoj dvorani u Minhenu, u vreme Adventa, odnosno perioda od četiri nedelje pre Božića koji se obeležava po gregorijanskom kalendaru. Na ovom koncertu kao solisti nastupili su bariton Kristijan Imler, tenor Tilman Lihdi i sopranistkinja Julija Ležnjeva.

Prvo ćete čuti odlomke iz Grigovog ciklusa Četiri psalma, opus 74, kojim je ovaj autor 1906. godine zaključio svoj kompozitorski opus. Delo je zasnovano na starim crkvenim norveškim melodijama koje je Grig pronašao u zbirci Starije i novije norveške planinske melodije Ludviga Matijasa Lindemana, po kojoj je ovaj kompozitor, orguljaš i folklorista danas najčešće poznat. Prva dva psalma pisana su na stihove Hansa Adolfa Brorsona, treći na stihove Hansa Tomisona, dok je poslednji, četvrti psalm, nastao po tekstu Laurentiusa Laurentija.

Nakon toga sledi motet Egzultate Jubilate, Kehlova oznaka 165 Volfganga Amadeusa Mocarta, koji je nastao 1773. godine tokom kompozitorovog boravka u Milanu, gde je izvođena njegova opera Lucije Sila. Motet je posvetio Venanciju Rauciniju, kastratu čijim se glasom i bogatom vokalnom tehnikom tada sedamnaestogodišnji Mocart divio, a koji je pevao i naslovnu rolu u pomenutoj operi.

U drugom delu emisije slušaćemo Simfoniju u Ce duru, broj 9 Franca Šuberta, poslednje simfonijsko ostvarenje u kompozitorovom opusu. Kako ukazuju istorijski izvori, ova Velika simfonija izvedena je u Lajpcigu 1839. godine, čitavu deceniju posle Šubertove smrti, zahvaljujući zalaganjima Roberta Šumana i Feliksa Mendelsona.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи