Читај ми!

Džez

Reprodukovaćemo snimak koncerta internacionalnog trija Moždžer–Danielson–Fresko, održanog 2. avgusta 2019. na džez festivalu u švedskom gradu Istadu.

Poljski pijanista Lešek Moždžer vodeće je ime tamošnje džez scene već nekoliko decenija, ali i jedan od najznačajnijih džez pijanista u Evropi. Iako je napunio tek pedeset godina, još od ranih devedesetih je aktivan prvo kao sajdmen, a potom i bendlider. Već godinama je dobitnik titule najboljeg poljskog džez pijaniste u izboru magazina Jazz Forum, a nekoliko puta je bivao proglašen i za muzičara godine. U svom radu uspešno spaja klasičarsku virtuoznost i sklonost ka melodičnim džez kompozicijama, a uz autorski rad poznati su i njegovi uspešni omaži Frederiku Šopenu i Kšištofu Komedi.

U triju sa poznatim švedskim basistom Larsom Danijelsonom i perkusionistom Zoharom Freskom, Moždžer predstavlja upravo svoju izrazito melodičnu, liričnu stranu, karakterističnu za albume koje objavljuje nemačka izdavačka kuća ACT. Sva trojica muzičara su autori kompozicija, ali Moždžer i Danijelson su ti koji ostavljaju najjači autorski i svirački pečat. Freskova uloga, ipak, nije zanemarljiva, i premda se uglavnom zadržava u konvencionalnim okvirima ritmičke pratnje, upečatljiva je zbog izbora udaraljki umesto klasičnog seta bubnjeva. Trio na ovom koncertu uspešno pronalazi balans između osnovnih pitkih tema i koncertne, rasvirane improvizacije.

Autor emisije Nikola Marković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи