Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2020: Koncert Lajka Feliksa

U prvoj emisiji ciklusa posvećenog 26. festivalu Womex čućete nastup Lajka Felika i njegovog benda zabeležen 22. oktobra 2020. godine u Budimpešti

Ovo je bilo prvo digitalno izdanje prestižnog world music festivala koji se odvijao u Budimpešti od 21. do 25. oktobra 2020. godine. Womex, odnosno Worldwide music expo, je najveća konferencija svetske muzičke scene koja uključuje sajam, tribine, filmove i koncerte, koji nisu izostali ni na ovom digitalnom izdanju. Na njegovoj platformi bilo je registrovano više od 1130 učesnika iz 90 zemalja. Ugostili su 38 umetnika, prikazan je 21 dokumentarni film, održane su 23 konferencijske sesije, 7 mentorskih sesija, a bilo je i 147 video štandova na digitalnom sajmu. Tokom 26. festivala strimovao je 70 sati onlajn sadržaja.

Kao i prethodnih godina, zahvaljujući razmeni članica Euroradija, slušaoci III programa Radio Beograda imaće priliku da čuju ekskluzivne snimke odabranih koncerata sa Vomeksa. Biće to nastupi Lajka Feliksa, benda Magoš, mađarskog vokalnog trija Dalinda, francusko-mađarskog sastava Etedik Evsak, odnosno Peta sezona i gala koncert dobitnice Womex nagrade za životno delo - Monike Lakatoš.

Muziku Lajka Feliksa je teško stilski odrediti. Ovaj umetnik improvizuje na osnovama folk, klasične, rok, bluz i džez muzike, a njegova muzika spaja panonsku melanholiju, rok energiju i folklorne motive mađarskog i srpskog nasleđa. I sam kaže da ne pravi razliku između pomenutih muzičkih stilova. "Moja muzika je suštinski zasnovana, odnosno oslonjena na senzibilnosti i raznovrsnosti mog instrumenta. Ja ne sviram takozvani novi muzički stil. Imam i sledim svoj put u improvizaciji i komponovanju" - objašnjava Lajko Feliks.

Oprobao se i na polju primenjene muzike stvarajući dela za pozorište i film, a do sada je objavio 17 albuma. Ovaj violinista, cimbalista i kompozitor, koga često nazivaju i „vojvođanskim Paganinijem", istražuje i različite mogućnosti izraza, od solističkih nastupa i muziciranja u proširenoj postavi do nastupa sa simfonijskim orkestrom.

 

Urednica emisije Marija Vuković.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи