Džez

Emitujemo snimak koncerta kvarteta finske pijanistkinje Ire Harle, održanog 30. oktobra prošle godine na festivalu Tampere Jazz Happening u Finskoj.

Pijanistkinja Iro Harla veteranka je skandinavske džez scene. Premda je aktivna kao džez muzičarka još od kasnih sedamdesetih, prvu etapu svoje karijere prevashodno posvećuje sviranju u sastavima svog tadašnjeg životnog partnera, avangardnog bubnjara Edvarda Vesale, jednog od značajnijih muzičara iz formativnih godina izdavačke kuće ECM Records. U to vreme proširuje i svoj instrumentalni opseg svirajući klavijature, harmoniku i harfu. Vlastitu bendlidersku karijeru započinje u dvehiljaditima, a tokom naredne dve decenije snima nekoliko albuma za ECM Records i druge izdavače, te dobija niz priznanja u Finskoj za svoj rad.

Na prošlogodišnjem Tampere Jazz Happening-u u Finskoj, gde su zbog pandemijske situacije nastupali samo domaći muzičari, Iro Harla je bila među najvećim zvezdama. Njen kvartet je u dobroj meri oslonjen na ECM zvuk iz sedamdesetih, koji se tada nalazio na razmeđi između američke avangarde i specifične atmosferične melodičnosti koju obično vezujemo za skandinavsku scenu. Utoliko se u ovom koncertnom performansu snažno oseća duh mladog Kita Džereta, Jana Garbareka ili Tomaša Stanka, najpre u tretmanu saksofona, u kombinaciji sa autorskom i aranžerskom vizijom Ire Harle.

Autor Nikola Marković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво