Читај ми!

Studije i ogledi

Slobodan Grubačić: Apokalipsa evropske duše

U emisiji Studije i ogledi, od ponedeljka, 8. do petka, 12. marta, možete pratiti uvodni deo studije Slobodana Grubačića „Apokalipsa evropske duše” u kojoj autor tumači sliku apokalipse u književnosti, kao i tekst koji se odnosi na apokaliptički diskurs u Andrićevom stvaralaštvu.

Slobodan Grubačić smatra da ma koliko užasna po načinu na koji otkriva realnost civilizacije i njenu duhovnu prazninu, na koju upozoravaju trezveni mislioci, slika apokalipse se ne proteže samo na ukupnost istorijskih i duhovnih pretpostavki u jednom vremenu i jednoj sredini. Ona se, sa jedne strane, može lako vezati za empiriju i hroniku života, sa druge pak za uverenje da je u nju utisnuta moć ispovedanja prošlog i proricanja budućeg, moć ravna samom životu i njegovom obnavljanju.

„Kako se uopšte moglo dogoditi da fiktivni svet evropskih pisaca postane tako nepodnošljiva laboratorija pustoši i ubojita sprega proračunatih planova i razornih učinaka?

To je, nema nikakve sumnje, najveća tema koju otvara i svaki razgovor o Moći književne umetnosti, prelazeći u toku samo nekoliko čitalačkih seansi put od bezazlenog razmišljanja do pitanja o razlozima postojanja ovakve civilizacije. Tema u kojoj se sustižu uvod i zaključak svake rasprave o sudbini čoveka. Uvod, jer je nezamislivo tumačenje ljudske prakse bez prethodnog definisanja pojma čoveka i njegovih vrednosti; zaključak, jer od razumevanja Apokalipse, jedne od najzagonetnijih, teških lozinki postojanja, zavisi shvatanje naše sudbine na Zemlji”.

Tekst čita Gordana Gačić.
Urednica Olivera Nušić.




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво