Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo snimak koncerta koji su violinistkinja Vilde Frang i pijanista Mihail Lifits održali 15. aprila 2019. godine u dvorani Kjoi u Tokiju, a koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija. Na programu koncerta bila su dela Johanesa Bramsa, Bele Bartoka i Franca Šuberta.

Norveška violinistkinja Vilde Frang ubraja se u red najznačajnijih umetnica svoje generacije. Rođena je u Oslu 1986. godine, a već u četvrtoj godini počela je da uči violinu po metodi Suzuki. Studije je pohađala u rodnom gradu, na Muzičkom institutu, a specijalizaciju na hamburškoj Visokoj školi za muziku. Solistički debi imala je kao desetogodišnjakinja kada je nastupila sa Simfonijskom orkestrom Norveškog radija, a 1998. godine privukla je pažnju Ane-Sofi Muter koja će joj postati mentorka i pokroviteljka. Samo godinu dana docnije, 1999, Maris Jansons ju je pozvao da nastupa sa Filharmonijom iz Osla.

U plodnoj karijeri ova umetnica beleži izuzetne koncerte sa vodećim svetskim orkestrima i dirigentima, a uspeh njenog studijskog diska koji je objavila za diskografsku kuću I-Em-Aj 2010. godine, ovenčan je nagradom Edison. U biografiji Vilde Frang, pored ove, nalaze se i druge brojne nagrade i priznanja, pomenimo Eho Klasik koji joj je dodeljen četiri puta, nagradu Gramofon iz 2016. i 2020. godine, kao i nagradu muzičkog magazina Bi-Bi-Sija koja joj je takođe dodeljena prošle godine. Danas radi kao profesorka violine na Muzičkoj akademiji u Oslu, a najčešće muzicira na violini francuskog graditelja Žan-Batista Vijoma iz 1864. godine.

Vilde Frang nastupa sa pijanistom Mihailom Lifitsom već deceniju, a interesantno je da je ovaj umetnik, rođen 1982. godine u Taškentu, klavir počeo da uči sa pet godina. Studije je završio na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hanoveru, a nastupao je na brojnim koncertnim scenama širom Evrope.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво