Sa beogradskih scena – Festival „Čembalo, živa umetnost”

Emitovaćemo snimke sa koncerata koji su održani druge večeri 17. Festivala „Čembalo, živa umetnost”“, 17. novembra 2020. godine. Tom prilikom debitovala je čembalistkinja Mej Mansouri, a potom je nastupio i Milan Popović, koji je svojom programskom koncepcijom istakao važnost muzike i umetnosti u teškim vremenima.

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji čembala kao solističkog i kamernog inastrumenta, a prethodnih godina nastupili su renomirani izvođači iz Evrope i Srbije. Prošlogodišnji festival trajao je dva dana, a u Svečanoj sali Skupštine grada predstavilo se četvoro domaćih čembalista mlađe generacija.

Mej Mansouri rođena je u Beogradu 1997. godine. Veoma rano je pokazala interesovanje za muziku pa je sa samo pet godina upisala muzičku školu, odsek klavir. Završila je osnovne studije čembala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Milana Popovića, a trenutno pohađa master studije. Za svoj solistički recital na Festivalu pod nazivom „Zanimljivosti neobičnog u baroku Mansourijeva je odabrala dela kompozitora iz različitih zemalja Evrope - kompozicije koje spaja čist barokni duh i u kojima se ističe zvuk čembala. Čućete: Tokatu broj 2 u de-molu Johana Jakoba Frobergera, Sonatu u fis-molu opus 1 broj 5 Manuela Blaska de Nebre i odlomke iz Svite broj 4 u ge-molu Antoana Forkerea.

Iste večeri nastupio je i Milan Popović, čembalista i pijanista, docent za umetničku oblast čembala na Poliinstrumentalnoj katedri Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i završio specijalstičke i doktorske studije pod mentorstvom Zorice Ćetković. Osim redovnih nastupa u zemlji, ostvario je resitale i gostovanja kao solista i kamerni muzičar širom Evrope. Dobitnik je brojnih nargrada i priznanja, a izdvaja se titula Talenta na Festivalu Trigonale za 2011. godinu. Popović je inicijator i umetnički koordinator manifestacije Dani stare muzike na FMU, koja se uz podršku Evropske mreže za staru muziku održava u ovoj visokoškolskoj ustanovi od 2013. godine.

Svoj recital na 17. Festivalu Čembalo, živa umetnost, Milan Popović je naslovio Bal pod maskama - muzika iz vremena velikih epidemija. Po njegovim rečima, čovečanstvo se od vajkada susretalo sa problemima i katastrofama na čiji ishod nije moglo da utiče, i upravo u tim trenucima su muzika i umetnost predstavljali pribežžište spokoja.

Sa ovog nastupa čućete: Sonuom u Ef-duru broj 40 Karlosa de Seišasa, Komade za čembalo Fransoa Kuprena i Sonatu za čembalo u 8 programskih stavova „Borba Davida i Golijata" - Biblijska sonata broj 1 Johana Kunaua

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара