Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2019

U poslednjoj emisiji ciklusa posvećenog 25. izdanju festivala WOMEX, koji je od 23. do 27. oktobra 2019. godine održan u Tampereu u Finskoj, reprodukujemo snimak koncerta kvarteta švedske umetnice Emilije Amper, zabeležen 25. oktobra na glavnoj bini Pozorišta u Tampereu.

Da podsetimo, ovaj prestižni world music festival imao je preko pedeset koncerata na sedam bina, a predstavili su se muzičari iz čak devedeset zemalja. Treba pomenuti i da je na sajmu i konferencijama, na kojima je i Srbija imala svoje predstavnike, učestvovalo 2500 muzičkih poslenika i izlagača iz celog sveta. Festival WOMEX poseduje i brojne prateće programe poput izložbi i filmskih projekcija, a snimke sa koncerata dobili smo posredstvom razmene u okviru Euoradija.

Emilija Amper jedna je od najtraženijih švedskih folk muzičarki. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i Udruženja nordijskih kompozitora. Proglašavana je za umetnicu godine, a bila je i svetski šampion u sviranju na nikelharpi. Njena muzika duboko je ukorenjena u tradiciji, ali i otvorena za istraživanja zvučnih i tehničkih mogućnosti nikelharpe, što joj omogućava da svojom virtuoznošću prelazi granice između stilova.

Prema rečima kritike, njene interpretacije su bez premca, a inovativne kompozicije za nikelharpu, gudače i udaraljke zrače visokom umetnošću i autentičnim prefinjenim senzibilitetom.

Na koncertu u Tampereu, nastupili su: Emilija Amper - nikelharpa i vokal, Sofija Hejstadius - violina, Anders Lefberg - violončelo i Frederik Jile - udaraljke.

Urednica emisija Marija Vuković



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се