Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2019

U drugoj emisiji posvećenoj 25. izdanju festivala WOMEX, koji je od 23. do 27. oktobra 2019. godine održan u Tampereu u Finskoj, čućete nastupe estonskih umetnica. Prvo ćete čuti snimak koncerta Ketlin Megi zabeležen 24. oktobra, a potom snimak nastup Mari Kalkun, koji je zabeležen 25. oktobra.

Ketlin Megi je rođena 1979. godine u Marjami, na severu Estonije. Diplomirala je na Odseku za tradicionalnu muziku na Univerzitetu u Tartuu, a 2009. godine je magistrirala u Norveškoj, gde trenutno proučava estonske udaraljke. Radi kao pedagog na Akademiji u Viljandi, kao i na Estonskoj muzičkoj akademiji. Osim toga, Ketlin Megi je aktivna i kao aranžerka, producentkinja i interpretatorka na tradicionalnim instrumentima. Ona svira estonske gajde zvane torupil, udaraljke, drombulje, panovu i blok flautu, a na svojim nastupima estonski i skandinavski folklor upotpunjuje tehnikama džez muzike. Zanimljivo je i to da koristi i živu elektroniku, a često muzicira na različitim instrumentima, tako da na njenim koncertima slušaoci imaju utisak kao da nastupa „čitav orkestar”. Njena tehnika inače monotonoj drombulji daje raznovrsniji i savremen zvuk. Godine 2018. objavila je svoj debi album pod nazivom Moje drombulje, moje srce, koji je iste godine u Estoniji proglašen za najbolji album tradicionalne muzike, a bila je nominovana i za najbolju pesmu i najboljeg umetnika za prestižnu Etnokulbid nagradu u svojoj zemlji.

Mari Kalkun rođena je 1986. godine u mestu Vitu, na krajnjem jugoistoku zemlje, blizu državne tromeđe sa Rusijom i Letonijom. Diplomirala je na Odseku za tradicionalno pevanje na Estonskoj muzičkoj akademiji, usavršavala se na Muzičkoj akademiji „Sibelijus” u Helsinkiju, i to iz oblasti folk i džez muzike, a specijalizovala se za savremenu tradicionalnu muziku. Osim toga, Mari Kalkun svira kanel – dvanaestostrunu estonsku citru, klavir, harmoniku i gitaru. Za razliku od Ketlin Megi, Mari Kalkun izvodi autorsku muziku inspirisanu estonskim folklorom, i to lokalnom Vuru tradicijom (oblasti iz koje potiče), a tekstovi su autentični, često na dijalektu „vuru” i govore o seoskom životu, prirodi, šumi, ali i o istorijskim događajima i učesnicima Drugog svetskog rata. Više puta je nominovana i nagrađivana u raznim kategorijama za narodnu muziku u svojoj zemlji, a njeno emotivno i intenzivno pevanje kritičari opisuju rečima „kao da govori iz srca estonske šume”.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи