Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo ekskluzivan arhivski snimak koncerta koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene u okviru Euroradija, koji je održan 8. novembra 2019. godine u dvorani Konserthebau u Amsterdamu. Tom prilikom nastupio je matični ansambl ove važne kuće – Kraljevski Konserthebau orkestar i dirigent Pavo Jervi, a solista na koncertu bio je proslavljeni kineski pijanista Lang Lang koji je svirao Drugi klavirski koncert Ludviga van Betoven. Na programu, osim ostvarenja slavnog bečkog klasičara, izvedene su i Četvrta simfonija Johanesa Bramsa, poslednje simfonijsko ostvarenje iz kompozitorovog opusa, kao i uvertira za tročinu operu „Tanhojzer” Riharda Vagnera, iz 1845. godine.

Rođen je 14. juna 1982. u Šenjangu, Lang Lang je imao samo dve godine kada je na televiziji gledao crtane filme Tom i Džeri i bio fasciniran načinom na koji je Tom u jednoj epizodi izvodio kompozicije Franca Lista - na primer, kada bi ostale samo njegove šake na klavijaturi. Već u trećoj godini počeo je da svira klavir, da bi u devetoj upisao studije na Konzervatorijumu u rodnom gradu, a potom ih nastavio 1997. godine u klasi Garija Grafmana na Konzervatorijumu u Filadelfiji. Proboj na svetskoj sceni Lang Lang je imao 1999. godine kada je sa Čikaškim simfonijskim orkestrom izvodio Prvi klavirski koncert Petra Čajkovskog. Od tada redovno nastupa sa dirigentima poput Danijela Barenbojma, Gustava Dudamela i Sajmona Retla. Godine 2008. svirao je na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu, a 2011. je nastupao na memorijalnom koncertu održanom povodom 200. godišnjice od rođenja Franca Lista.

Lang Lang je veoma prisutan i kao interpretator u sastavima koji izlaze iz okvira klasične muzike. Muzicirao je sa američkim džez pijanistom Herbijem Henkokom i pevačem Hulijom Iglesijasom, a 2014. godine svirao je sa bendom Metalika na dodeli Gremi nagrada. Ekskluzivni je umetnik produkcijske kuće Dojče gramofon.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи