Читај ми!

Muzika viva

Predstavićemo svitu „Nevidljive zemlje” Antona Batagova koja je objavljena u septembru 2020. godine za diskografsku kuću FANCYMUSIC iz Moskve.

Ovaj ciklus se sastoji iz šest kompozicija za solo klavir koje su pisane između 1994. i 2018. godine. Anton Batagov, jedna od najinteresantnijih pojava na ruskoj muzičkoj sceni u proteklim decenijama koji je podjednako fascinantan kao pijanista i kao kompozitor postminimalističke muzike, često ih je izvodio na koncertima, da bi ih na kraju uobličio u, kako to naziva, „formu svite”. 

Podsetimo se, da je ovaj umetnik, rođen 1965. godine, studije završio na Institutu sestara Gnjesin, a potom i na Konzervatorijumu Čajkovski. Bio je pobednik Međunarodnog pijanističkog takmičenja Čajkovski 1986. godine, ali je u svojoj karijeri odlučio da se udalji od uobičajenog klavirskog repertoara i da se među prvima u Rusiji okrene izvođenju kompozicija Džona Kejdža, Mortona Feldmana, Stiva Rajha, Filipa Glasa. Svoj diskografski debi Batagov je posvetio monumentalnoj kompoziciji Dvadeset pogleda na dete Isusa Olivijea Mesijana. Pored savremene muzike, on je poznat i kao tumač baroknog repertoara, pre svih dela Johana Sebastijana Baha, a njegove interpretacije svojom originalnošću i idiosinkrazijom se mogu uporediti jedino sa onima Glena Gulda. Od 1989. do 1996. godine Anton Batagov je bio umetnički direktor festivala savremene muzike Alternativa, koji je izvršio veliki uticaj na razumevanje klasične i nove muzike u Rusiji. 

Od 1997. godine Batagov se posvetio komponovanju, stvarajući u karakterističnom postminimalističkom stilu baziranom na fluidnom spoju ruske melodijske tradicije, budističke filozofije i elemenata vokabulara – pre svega ritmičkog i harmonskog - ruske muzičke avangarde i progresivnog roka. Pritom, ovaj autor smatra da granice između izvođenja i kompozicije ne postoje, već su to dva vida iste muzičke prakse, objedinjavajući tako svoju dvostruku ulogu pijaniste i kompozitora. 

Urednica Ksenija Stevanović




Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара