Imaginarna edicija

Kolm Tojbin: Tomas Man – Izlaz koji su tražili biografi

U emisiji Imaginarna edicija 7. i 8. januara možete slušati tekst Kolma Tojbina „Tomas Man – Izlaz koji su tražili biografi”.

Kolm Tojbin (Colm Tóibín) je rođen u Irskoj, 1955. godine. Autor je sedam romana, od kojih je Bruklin (Brooklyn, 2009) dobio nagradu Costa za roman godine, roman Gospodar (The Master, 2004) bio je u najužem izboru za Bukerovu nagradu, a među najznačajnijim priznanjima odvog autora su i LA Times nagrada za književnost, kao i IMPAC nagrada. Objavio je knjige eseja: Loša krv (Bad Blood, 1994), Posveta Barseloni (Homage to Barcelona, 1990), Znak krsta (The Sign of the Cross, 1994) i Ljubav u mračno doba (Love in a Dark Time, 2001). Autor je dve zbirke kratkih priča Majke i sinovi (Mothers and Sons, 2006), kojoj je dodeljena prva Edge Hill nagrada, kao i Prazna porodica (The Empty Family, 2010), koja je 2011. godine bila u najužem izboru za „Frenk O’Konor” internacionalnu nagradu za kratku priču. Dela su mu prevedena na sedamnaest jezika. 

U knjizi eseja Ljubav u mračno doba, Kolm Tojbin se bavi životima i delima nekih od najvećih i najuticajnijih umetnika devetnaestog i dvadesetog veka. Teme ovih eseja su turbulentni životi različitih figura umetnika, od Oskara Vajlda, rođenog 1850. godine, do Pedra Almodovara, rođenog gotovo jedan vek kasnije. Autor pokušava da pronikne u to kako je svet koji se menja uticao na živote ljudi koji su krili svoju homoseksualnost, mapirajući zakone žudnje koji su menjali sve u njihovim privatnim životima, ali i poetici njihovog stvaralaštva.

Tekst je preuzet iz autorove knjige Ljubav u mračno doba. Gej životi od Vajlda do Almodovara, koju je objavio izdavač London Review of Books 2001. godine. 

Prevela s engleskog Ivana Maksić
Čitala Gordana Gačić.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво