Читај ми!

Mikstejp Marka Paunovića

Večerašnji novogodišnji muzički program će se razlikovati od uobičajenog prazničnog veselja, kako bi oslikao ovu 2020. godinu koju ispraćamo, a koja je u najmanju ruku bila teška i drugačija. Ovo veče će ispuniti mikstejpovi naših vrednih i kreativnih saradnika – Manje Ristić, Svetlane Maraš, Marije Balubdžić, Marka Paunovića, Slobodana Brkića, Branislava Jovančevića, Bojana Đorđevića i Nikole Markovića, kao i snimak gala večeri kojom je 7. decembra obeležen dan kada se zvanično otvara nova sezone milanske Skale, koja je opet odložena za neki bolji trenutak.

Protekla godina nas je iznenadila, onespokojila, donela neuzastavljive promene i strah od novog, ogolila konfliktne emocije unutar pandemijske svakodnevice cele planete. Naš program je tokom cele godine donosio ne samo muzičku 'utehu', već i epidemiološka, filozofska, antropološka i teorijska razmatranja pandemije virusa SARS-CoV-2 pokušavajući da ponudi jednu vrstu „mišljenja uporedo” sa našim životom ispunjenim zebnjom i brojnim nedoumicama.

I mikstejpovi koje ćete čuti pripadaju sličnom habitusu, ali dodaju i kap nade i vere u budućnost, u kojoj se osećaju pomaci prema kakvoj-takvoj normalizaciji. Na početku emisije čućete mikstejp Marka Paunovića, sastavljen od numera koje su objavljene 2020. godine. On započinje briljantnom fuzijom laundža, džeza i diska koji je ostvario uistinu drugačiji bend pod imenom Sparkle Division ambijentalnog maga Vilijama Basinskog koji je oformio zajedno sa Prestonom Vendelom, a završava numerom „Please, This Shit Has Got to Stop” sa albuma Lamentacije koji je Basinski objavio ove godine u svom poznatom, poetičnom, ambijentalnom ključu. Između ćete čuti kombinaciju najrazličitijih žanrova, poetika i izraza – u nekoj vrsti sumarnog osvrta na ono što nam je ova godina donela, a možda i zauvek odnela.

Evo kako svoj mikstejp opisuje Marko Paunović:

„Jer, povrh toga što će 2020. godina ostati upisana u istoriji civilizacije kao godina krize uzrokovane korona virusom, njeno ispraćanje sa sobom nosi i tračak nade u konačno buđenje svesti o destruktivnosti neoliberalnog kapitalizma, kao i veru da je rodna, rasna i klasna jednakost moguća u novom, jednostavnijem, spokojnijem, poetičnijem sutra – upravo o čemu ova plejlista i govori...”



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара