Čitaj mi!

Muzika viva – Božić Euroradija

U sklopu ovogodišnjeg specijalnog programa „Božić Euroradija”, 14. decembra u Studiju 1 Letonskog radija u Rigi premijerno je izvedena kompozicija Interludijumi i misa Naoružani čovek letonskog kompozitora Ugisa Praulinjša. U izvođenju su učestovali vokalni ansambl Ars Antikva Riga, Kaspars Majors i Vairis Nartišs, sakbuti, Janis Pelše, orgulje i autor na električnim klavijaturama. Podsetimo da se večeras u većem delu sveta proslavlja Badnje veče po gregorijanskom kalendaru – od Južne i Severne Amerike preko većeg dela Evrope do Grčke, Rumunije i Bugarske.

Misa Naoružani čovek je nastala kroz saradnju vokalnog ansambla posvećenog ranoj i srednjovekovnoj muzici Ars Antikva Riga i kompozitora Ugisa Praulinjša, koji je u svom opusu otvoren prema raznolikim i različitim muzičkim stilovima. Oni su se okrenuli jednom od bisera renesansne muzike, misi Naoružani čovek flamanskog kompozitora iz XV veka Johanesa Okegema, za koju je Praulinjš isprva napisao nove instrumentalne interludijume. Ohrabren dobrim prijemom ovog projekta, Praulinjš je napisao svoju verziju same mise bazirane na šansoni Naoružani čovek kao polazišnom materijalu. Naime ova pesma je pored Okegemove, dobila svoje preznačenje u formi mise-parodije u još pedeset dela evropske muzičke renesanse. Sada se njima pridružilo i jedno savremeno ostvarenje – misa Naoružani čovek Ugisa Praulinjša koju ćemo čuti u emisiji.

Sam autor napominje da je napisao kompoziciju imajući u vidu senzbilitet modernog slušaoca, posebno želeći da podari delo onima koji vole ranu muziku, minimalizam, gotik rok i etno muziku i traže u zvuku utehu, zajedništvo i prostor meditacije.

Urednica Ksenija Stevanović