Читај ми!

Festival muzike i igre u Granadi 2020

Klavirski resital Bertrana Šamajua. Dela Kloda Debisija, Morisa Ravela i Franca Lista. Snimak je sa koncerta održanog 25. jula u mermernom dvorištu Kraljevske bolnice.

Festival muzike i igre se još od 1953. godine svakog leta održava u ovom andaluzijskom gradu. Ideja za osnivanje festivala, jedne od najznačajnijih evropskih letnjih muzičkih manifestacija, rodila se još davne 1883. godine. Naime, u periodu obeležavanja letnjih hrišćanskih praznika ispred Palate Karla Petog izvodili su se koncerti na otvorenom, a španska publika je tada prvi put bila u prilici da se upozna sa repertoarima velikih evropskih orkestara, ali i da uživa u muziciranju kamernih ansambala i istaknutih solista. Festival se održava u znamenitim zdanjima kojima obiluje Granada, poput dvorca i utvrđenja mavarskih vladara Alhambra koji je izgrađen u XIII veku i koji se danas ubraja u red vodećih turističkih atrakcija Španije, ali i u drugim prostorima koji imaju veliki istorijski značaj, poput manastira Svetog Jeronima, Centra Federika Garsije Lorke ili Kraljevske bolnice čija je izgradnja započeta davne 1511. godine, a od 1980. godine u njoj su smeštene prostorije dekanata Univerziteta u Granadi i velika biblioteka.

Tema ovogodišnjeg festivala, održanog od 25. juna do 26. jula, bila je Od čula do čula, a na svim nastupima strogo su poštovane epidemiološke mere zbog pandemije virusa korona. Zvučni prostor koncerta održanog u mermernom dvorištu Kraljevske bolnice, koji ćemo reprodukovati u večerašnjoj emisiji, obogaćen je i prirodnim zvucima okruženja, odnosno šumom fontane koja se nalazi u centru dvorišta doprinoseći stvaranju jedinstvenog slušnog iskustva koncerta.

Nakon uspešno završenih studija klavira na Konzervatorijumu u rodnom Tuluzu i Parizu, Bertran Šamaju se usavršavao u Londonu, gde su mu mentori bili Leon Flajšer, Dmitrij Baškirov, kao i Marej Peraja koji je imao značajan uticaj na Šamajuov umetnički razvoj. Godine 1998. bio je laureat pijanističkog takmičenja u Ukrajini koje nosi ime Vladimira Kraineva, poznatog sovjetskog pijaniste, a 2001. godine osvojio je specijalnu nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju Long-Tibo-Krespin koje se održava u Parizu. Ove nagrade otvorile su mu vrata svetskih muzičkih pozornica i omogućile da kroz brojne i veoma zapažene koncerte izgradi reputaciju jednog od umetnika koji su na najvišoj lestvici međunarodne muzičke scene. Godine 2015. francuska vlada odlikovala ga je Ordenom Viteza za umetnost i književnost.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво