Džez

Snimak koncerta internacionalnog trija Lučijana Bana, Meta Manerija i Džona Surmana, zabeležen 8. novembra 2018. godine u rumunskom gradu Veliki Semikluš.

Rumunski pijanista Lučijan Ban tokom devedesetih godina prošlog veka gradio je karijeru u svojoj zemlji, gde je stekao nekoliko lokalnih priznanja pre seobe u Njujork. U globalnoj prestonici džeza svira i snima albume od ranih dvehiljaditih, polako sarađujući sa sve poznatijim izdavačima i muzičarima. U poslednjih desetak godina snimao je za ECM Records, Sunnyside Records i portuglaski lejbl Clean Feed, sa vedetama avangardne scene poput Meta Manerija, Evana Parkera, i drugih. U tom smeru se kreće i njegov autorski i aranžerski izraz, uz vešto koketiranje sa muzikom iz njegove zemlje porekla.

Album Transylvanian Concert objavljen 2013. za ECM Records predstavlja prvu saradnju Lučijana Bana i violiste Meta Manerija, u introspektivnom izdanju snažno nadahnutom Banovim transilvanijskim korenima, ali i savremenom kamernom kompozicijom i slobodnim džezom. Na ovogodišnjem albumu Transylvanian Folk Songs objavljenom za Sunnyside Records, pridružuje im se i legendarni saksofonista Džon Surman, te u trio postavci njihova muzika dobija na širini i raskošnosti. Dok etno naboj dolazi ponajviše od Manerijeve viole, Ban i Surman donose nešto izraženiju džez konotaciju bendu, zadržavajući pritom izvorni koncept proistekao iz duo formata.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи