Gramofonija – Kerubini: Rekvijem u de-molu

Reprodukujemo Rekvijem u de-molu Luiđija Kerubinija u izvođenju članova Filharmonija orkestra i hora Ambrozijanski pevači pod upravom Rikarda Mutija. Snimak je načinjen 1975. godine, a emitovaćemo ga sa ploče produkcijske kuće His Master's Voice.

Snimanje ove ploče organizovano je u dvorani Kingsvej hol u Londonu koja je u to vreme bila jedno od centralnih mesta za izvođenje i snimanje umetničke muzike u Velikoj Britaniji. Rukovodilac snimanja je bio čuveni tehničar studija Ebi Roud – Nevil Bojling – čiji se rad nalazio na pločama His Master's Voice još od početka šezdesetih godina. Bojling je sa Mutijem u ovom periodu blisko sarađivao, o čemu svedoče i izdanja sa muzikom Čajkovskog i Dvoržaka iz sredine sedamdesetih koja su takođe postigla zapažen uspeh. Snimak Kerubinijevog Rekvijema je brzo postao veoma popularan i dobio je čuveno priznanje gran pri za disk, a zanimljivo je da je pored stereo verzije objavljeno i kvadrofono izdanje ovog snimka za špansko tržište.

Reizdanja ovog snimka su, čini se, imala većeg uspeha nego originalne ploče. Jedan od razloga se može uvideti i na amabalaži. Omot kasnijih verzija baziran je na fotografiji čuvene slike „Dva anđela pridržavaju mrtvog Hrista” italijanskog renesansnog slikara Đovanija Belinija iz 1460. godine, dok je originalno izdanje imalo drugačiji, manje upečatljiv omot, takođe zasnovan na reprodukciji fotografije, ali uokvirene reklamnim sloganom kompanije. Programski komentar je napisao nemački muzikolog Mihael Štageman.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво