Читај ми!

Muzika sveta

Curious Classics festival – Trio Sebilj

U četvrtoj emisiji ciklusa posvećenog festivalu Curious Classics, koji je održan od 20. februara do 9. marta u Stokholmu, slušaćete snimak nastupa palestinsko-švedsko-poljskog trija Sebilj.

Organizatori ove manifestacije su želeli da prošire pojam klasične muzike i da izađu izvan granica zapadnoevropske kulture, smatrajući da je ovaj termin zastupljen i u drugim svetskim civilizacijama. U tom smislu oni su se pre svega okrenuli klasičnoj muzičkoj baštini kultura Bliskog istoka, Srednje i Daleke Azije poput japanske, kineske, arapske, persijske, jermenske, korejske, ali i modernoj muzici koja inkorporira elemente ovih tradicija. U svim ovim kulturama postoji uvreženi muzički kanon, kao i izuzetno razvijeni principi, pravila i sistemi komponovanja i izvođenja. A festival u Stokholmu, ih zantiželjno predstavlja zainteresovanoj evropskoj publici, zbog čega njegovo ime možemo slobodno prevesti kao Radoznali klasici ili radoznali klasičari.

Trio Sebilj čine: Ahmad Al Hatib - ud, Jusef Hbeiš - udaraljke i Lena Novak - klarinet. Koncertom ovog trija, koji izvodi autorsku muziku Ahmada Al Hatiba, otvoren je festival Curious Classics 20. februara, a druga numera - Suznak rapsodija - porudžbina Švedskog radija, premijerno je izvedena ovom prilikom. Al Hatib je jedan od najuspešnijih švedskih muzičara koji dobro poznaje i arapsku i zapadnoevropsku klasičnu muziku. Rođen je u Jordanu, kao dete palestinskih izbeglica. Nakon studija u ovoj zemlji započinje njegovo putovanje svetom, a u mnogim zemljama je predavao violončelo i ud. Trenutno živi u Švedskoj gde radi kao profesor teorije modalne muzike, kompozicije, uda i improvizacije. Pre sedam godina započeo je umetničku saradnju sa Jusefom Hbeišom - virtuozom na arapskim udaraljkama, koji je na koncertu u Stokholmu svirao rik, daf, bendir i darabuku., Hbeiš je, inače, poznat po svojim naporima da modernizuje arapsku ritmičku tradiciju, a svemu tome je prethodilo njegovo izučavanje indijske, persijske, afričke i latino muzike.

Na koncertu koji večeras reprodukujemo, ovom duu pridružila se i poljska klarinetiskinja Lena Novak koja, kao i oni, u svojim interpretacijama koristi tehnike i pristupe iz različitih muzičkih tradicija.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи