Читај ми!

Ekskluzivan arhivski snimak sa Festivala u Verbijeu 2017

Dela Aleksandra Glazunova (preludijum iz svite Iz srednjeg veka, opus 79) i Petra Čajkovskog (Violinski koncert u De duru, opus 35 i Četvrta simfonija u ef molu, opus 36). Festivalskim orkestrom iz Verbijea diriguje Mihail Pletnjov. Solistkinja je violinistkinja Žanin Jansen. Snimak je sa koncerta održanog 6. avgusta u Komben dvorani.

Čajkovski je Violinski koncert komponovao 1878, tokom boravka na Ženevskom jezeru, gde je došao da se oporavi od depresije izazvane ishitrenim i nepotrebnim brakom sa Antonjinom Miljukovom, kojim je kompozitor pokušao da dokaže svoju očigledno nepostojeću heteroseksualnost. U tom periodu pisao je i Klavirsku sonatu u Ge duru, ali mu je rad na ovom delu išao teško. Društvo na jezeru pravio mu je violinista Josif Kotek, koji je u tom periodu pohađao studije u Berlinu u klasi Jozefa Joahima. U momentima opuštanja, zajedno su svirali dela za violinu i klavir, među kojima i transkripciju Laloove Španske simfonije. Kako istorijski izvori navode, upravo to delo je inspirisalo Čajkovskog da komponuje Violinski koncert. Kompozitor je pisao svojoj pokroviteljki Nadeždi fon Mek da „Španska simfonija obiluje svežinom, lakoćom, pikantnim ritmovima, lepim i odlično usaglašenim melodijama. Poput Deliba i Bizea (ističe Čajkovski), Lalo ne teži dubini, pažljivo izbegava rutinu, traži nove forme i misli na lepotu muzike". Pošto nije bio violinista, Čajkovski je za solističku deonicu savete dobijao od Koteka. Inače, kao jedno od najzahtevnijih dela za violinu, ovaj koncert sadrži sve što je izazov za interpretatora: obilje pasaža, raspevane melodije i ritmički veoma zahtevne segmente. Violinski koncert je premijerno izveden 4. decembra 1881. godine u Beču, kada je orkestrom dirigovao Hans Rihter, a solističku deonicu svirao Adolf Brodski, kome je kompozitor i posvetio delo.

Kao solistkinju slušaćemo Žanin Jansen, holansku violinistkinju, koja poseduje nekoliko danas retkih osobina kod virtuoza na violini: mekani ton koji stvara na vrhunskom instrumentu - Stradivari iz 1707. godine - kao i finoću i lakoću muziciranja. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada od kojih se izdvajaju Muzička nagrada Holandije 2003, priznanje Umetnik nove generacije radija Bi-Bi-Si 3 u periodu od 2002. do 2004, dok joj je 2009. godine uručena nagrada Kraljevskog filharmonijskog društva za najboljeg instrumentalistu u Engleskoj. Danas Žanin Jansen nastupa sa poznatim svetskim orkestrima poput Kraljevskog Konserthebau orkestra, Berlinskih filharmoničara i Njujorške filharmonije, kao i dirigentima među kojima se posebno izdvajaju Valerij Gergiev, Zubin Mehta, Lorin Mazel, Gustavo Dudamel i Maris Jansons.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво