Muzika sveta

Curious Classics festival – Trio Rosa Dejlija

Nastavljamo ciklus posvećen festivalu Curious Classics koji je organizovan od 20. februara do 9. marta u Stokholmu. U večerašnjoj emisiji čućete snimak sa koncerta Trija Rosa Dejlija, održanog 7. marta u dvorani Stalet

Organizatori festivala Curious Classics su postavili pitanje da li se klasična muzika zaustavlja na Bahu, Mocartu i drugim autorima zapadnoevropske kulture, ili je univerzum klasične muzike mnogo veći. U tom smislu, oni se okreću klasičnoj muzici drugih kultura: japanskoj, kineskoj, arapskoj, persijskoj, jermenskoj, korejskoj, ali modernoj muzici koja inkorporira elemente ovih tradicija. Za organizatore je klasična muzika upravo ona koju različita društva nazivaju svojom „tradicijom”, odnosno svojim muzičkim kanonom, gde su razvijeni principi, pravila i sistemi komponovanja i izvođenja. Znatiželja i radoznalost prema drugim kulturama su uporište ovog festivala,pa otuda i naziv Curious Classics što u slobodnom prevodu znači Radoznali klasici.

Ros Dejli, čuveni majstor kritske lire irskog porekla, veći deo svog života proveo je putujući Bliskim Istokom, Centralnom Azijom i Indijom gde je učio od najboljih umetnika. Preko trideset pet godina živi na Kritu, a 1982. je na ovom ostrvu osnovao i edukativni institut pod nazivom „Muzička radionica Lavirint”. Muzičari iz različitih delova sveta okupljaju se na ovom mestu kako bi uz Dejlijevo mentorstvo kreativno pristupili tradicionalnim muzički idiomima. Osim radionica i seminara, zanimljiva je i činjenica da se na institutu čuva više od 250 instrumenata koje je Ros Dejli sakupio tokom svojih putovanja. U fokusu njegovih interesovanja su modalne muzičke tradicije Azije, Bliskog Istoka, Indije i Afrike, a do sada je objavio skoro četrdeset albuma autorske muzike za kritsku liru.

Na koncertu u Stokholmu, Ros Dejli je svirao kritsku liru, saz, tarhu i turski žičani instrument pod nazivom džura. Pored njega nastupili su i Keli Toma – kritska lira i Bižan Šemirani – def, tombak i bendir.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво