Svetske muzičke pozornice

Dorski kvartet svira gudačke kvartete Jozefa Hajdna, Bendžamina Britna i Ludviga van Betovena. Snimak je sa koncerta održanog 31. oktobra 2019. godine u dvorani Kioi u Tokiju.

Od osnivanja 1998. godine, Dorski gudački kvartet stekao je reputaciju jednog od najznačajnijih kamernih ansambala u svetu. Kada su 2008. godine odlikovani specijalnom nagradom na Međunarodnom takmičenju kamernih muzičara u Osaki, a potom osvojili i nagradu na takmičenju Premio Paolo Borcijani u Italiji, usledili su njihovi veoma zapaženi nastupi u vodećim dvoranama širom sveta – od amsterdamskog Konserthebaua, bečkog i berlinksog Koncerthausa, dvorane Stare opere u Frankfurtu, londonskog Barbikan i Vigmor hola, hamburške Elbske filharmonije, dok su, pored redovnih turneja u Sjedinjenim Američkim Državama, u njujorškom Karnegi holu debitovali tek 2017. godine. Kritike svetskih muzičkih magazina pune su hvala i pozitivnih ocena za Dorski gudački kvartet, ističući, poput kritičara engleskog časopisa Strad, da „široka lepeza zvukova koju ovaj ansambl proizvodi na svojim koncertima – od snažnog, čistog fortea do svetlog vibrata i pijanisima, pokazuje, sa jedne strane, kako članovi kvarteta uvažavaju arhitektoniku muzičkog dela koje interpretiraju, dok, sa druge, posebnu pažnju usmeravaju na isticanje onog umetničkog, filigrantskog u muzici”.

Pored redovnih nastupa u okviru koncertnih sezona, članovi Dorskog gudačkog kvarteta rado nastupaju i na brojnim letnjim muzičkim manifestacijama poput festivala Maklenburg-Zapadna Pomeranija, na Šubertijadi u Švarcenbergu, festivalima u Zapadnom Korku i Oldborou, muzicirajući sa brojnim istaknutim svetskim umetnicima među kojima se izdvajaju Jan Bostridž, Mark Padmor, Aleksandar Meljnikov, Elizabeta Leonska, Alina Ibragimova i francuski pijanista Sedrik Tibergijan.

Od 2010. godine Dorski gudački kvartet realizuje ekskluzivne snimke za diskografsku kuću Chandos records, a na ovim izdanjima nalaze se kamerna dela autora iz različitih epoha – od Roberta Šumana, preko Eriha Korngolda i Vilijema Voltona, do ostvarenja Edvarda Elgara i Džona Adamsa. Godine 2017. snimak na kojem su zabeležili svoju interpretaciju Šubertovog Gudačkog kvarteta u Ge duru, nominovan je za nagradu Gramofon, po izboru urednika, dok su njihovi snimci sa Hajdnovim kvartetima iz opusa 20, 64 i 76 takođe imali izuzetne ocene kritičara brojnih muzičkih magazina.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи