Džez

Odabrane numere sa albuma „Conspiracy” norveškog gitariste Terjea Ripdala, i „GUILTY” američkog bubnjara Bilija Martina.

Norveški gitarista Terje Ripdal jedan je od rodonačelnika evropskog odgovora na američki fjužn džez sedamdesetih godina prošlog veka. Ovaj muzičar je prepoznatljiv zvuk s druge strane Atlantskog okeana kombinovao sa karakterističnim atmosferičnim skandinavskim džezom, pa se može smatrati i pretečom brojnih avangardnih neo-fjužn sastava koji poslednjih godina najviše dolaze iz Norveške i Švedske. Ripdal je tokom nekoliko decenija rada bio i ostao postojan u svom pristupu komponovanju i sviranju, pa tako i album Conspiracy donosi pouzdan svirački stil ovog gitariste, koji podjednako duguje i Pink Flojdu i gitarskim velikanima fjužna, ali i donosi autentični pristup nasleđu džez-roka.

Američki bubnjar Bili Martin je skoro tri decenije član kultnog sastava Medeski, Martin i Vud, koji kombinuje avangardni džez, fank i estetiku koncertnih džem sešna na tragu psihodeličnog roka. Kao autor i bendlider tek je sporadično izdavao albume, mahom eksperimentalnog usmerenja. Na izdanju GUILTY podjednako je komunikativan kao i njegov matični bend, a poseban svirački pečat donosi čuveni gitarista Mark Ribo, kojeg slušamo u pet numera. Među gostima je čak i Džon Medeski, pa bismo Martinov album mogli da posmatramo i kao jednu od mogućih verzija njihovog izvornog trija, sa značajnijim akcentom na ritmičku strukturu i iščašene gitarske soloe.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи