Majstori baroka

Snimak koncerta koji je ansambl Le Talen Lirik pod upravom Kristofa Rusea održao 19. jula ove godine na festivalu u francuskom gradu Sentu u prelepom zdanju romaničkog samostana Opatije dama koji je sagrađen u XII veku. Tom prilikom slavni francuski ansambl posvećen izvođenju muzike ranijih epoha izveo je dva bisera barokne muzike – Bahov Četvrti koncert za čembalo u A duru i Vivaldijev ciklus violinskih koncerata „Četiri godišnja doba”. Solistkinja je violinistkinja Žilon Gober.

Zbog pandemije virusa Sars-Cov-2 festival u Sentu je ove godine napravio specijalne koncerte pod nazivom „Laboratorija”. Naime, organizatori su želeli da istraže nove načine na koji jedan muzički događaj može stići do publike koja zbog mera borbe protiv Kovida 19 nije u mogućnosti da prisustvuje koncertima u fizičkom prostoru opatije. Organizatori festivala u Sentu su se, stoga, odlučili za nekoliko modaliteta distribucije: pre svega za odložena emitovanja snimaka svake večeri u bašti opatije za posetioce smeštene na sigurnoj udaljenosti; za mogućnost korišćenja binauralnih slušalica kako bi se individualno preslušavali snimci za vreme takozvanih ’zvučnih sijesti' u Sentu i okolini; za specijalne prenose u bolnicama i domovima za stare; kao i za prenose na francuskoj televiziji, franucuskom radiju France Musique i društvenima mrežama. Sami snimci poseduju audiofilni zvučni kvalitet i na njima se oseća prisustvo specifične akustike srednjovekovne opatije. 

Ciklus violinskih koncerata Četiri godišnja doba za razliku od robusnijih italijanskih izvođenja ovih popularnih dela se oslanja na topli violinski zvuk u harmoničnom odnosu sa reverberacijama prostora Opatije, čime nastaje meki i svetli akustični potpis ovih koncerata, nesvakidašnje privalačan i svež. Napomenimo i da je ovaj „hit barokne muzike” prvi put ove godine izveden na festivalu u Sentu. 

Urednica Ksenija Stevanović




Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се