Читај ми!

Umetnost interpretacije

Mađarski trubač Gabor Boldocki

Ovaj umetnik je rođen 1976. u Segedinu, a sa samo četrnaest godina ostvojio je prvu nagradu na nacionalnom takmičenju trubača. Nakon završetka studija na konzervatorijumu Franc List u Budimpešti, započela je njegova međunarodna karijera, koja je dodatni impuls dobila nakon pobede ovog umetnika na prestižnom nemačkom takmičenju A-Er-Dea u Minhenu. Pored ovog uspeha, Boldocki je svoje vrhunsko interpretativno umeće potvrdio i na najznačajnijem takmičenju za trubače - Međunarodnom takmičenju Moris Andre na kojem je ostvojio Gran pri grada Pariza, a potom i nagradom Eho Klasik 2008. godina u kategoriji „instrumentalista godine".

Godine 2004, dobio je poziv od Salcburškog festivala da prvi put u istoriji ove manifestacije nastupi kao solista, i to u Koncertu za trubu Mihaela Hajdna. Od tada, ovaj umetnik je svirao na brojim značajnim svetskim scenama, poput bečkog Muzikferajna, Filharmonije u Berlinu, Konserthebaua u Amsterdamu, Teatra Šanzelize i mnogih drugih, nastupajući sa ansamblima kao što su Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Orkestar teatra Mariinski, Češka filharmonija, Bečki simfonijski orkestar, da navedemo samo najznačajnije.

Gabora Boldockog često ističu kao dostojnog naslednika Morisa Andrea, zbog njegove „nežne artikulacije, izuzetne agilnosti i koloraturnog stila". Njegov repertoar se kreće od baroknih do savremenih dela, od kojih je neka i premijerno izveo. Njegova saradnja sa Gidonom Kremerom i Kremeratom Baltikom rezultirala je prvim izvođenjem kompozicije Otkrovenje Georgsa Pelecisa, a premijerno je izveo i Koncert za trubu Fazila Sajha, kao i prvi koncert za ovaj instrument Kšištofa Pendereckog.

Svoj prvi album Gabor Boldocki je objavio 2002. godine, a ubrzo je potpisao ugovor sa Soni klasikalom, za koji je objavio više veoma uspešnih albuma, uključujući i pre nedelju dana predstavljeni Versaj na kojem se nalaze dela francuskih autora 17. i 18. veka.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво