Gramofonija – Dela Nikolaja Rimskog-Korsakova

Reprodukujemo snimke sa ploče produkcijske kuće Melodija objavljene 1985. godine koje su zabeležili članovi Državnog akademskog simfonijskog orkestra SSSR-a pod upravom Jevgenija Svetlanova.

Svetlanov je te godine objavio osam albuma, od kojih je većina bila sa muzikom ruskih kompozitora, a čak četiri sa delima Rimskog-Korsakova. Popularnost ovog autora se ogleda i u tome što su mu u okviru Melodijine serije „Muzičko stvaralaštvo naroda SSSR-a" bila posvećena dva vinila, oba u interpetaciji Svetlanova i Državnog akademskog orkestra. U večerašnjoj emisiji ćemo reprodukovati jedan od ova dva albuma koji sadrži programska dela i fantazije, dok se na drugoj ploči nalaze uvertire i varijacije ovog ruskog autora. Značajno je pomenuti da su preostala dva izdanja sa muzikom Rimskog-Korsakova iz ove godine bila objavljena na kompakt-diskovima pod etiketom nemačkog distributera sovjetskih ploča Eurodisk, a snimci koje ćete slušati su se ponovo našli u katalogu sovjetskog državnog izdavača i dve godine kasnije.

Snimateljka ovog albuma bila je Margarita Kožuhova, koja je sa kompanijom Melodija otpočela saradnju početkom sedamdesetih godina, i do ovog albuma je već imala u svom opusu više desetina snimaka pretežno sovjetske umetničke muzike, koji su često objavljivani po nekoliko puta. Na omotu koji je izradio Boris Belov nalazi se detalj sa „Skice za scenografiju za operu Sadko" Fjodora Fjodorovskog, što je vrlo značajna dopuna zvučnom sadržaju ploče, ne baš uobičajena za Melodijina izdanja.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи