Muzej zvuka – Renesansne tužbalice iz Portugala

U večerašnjoj emisiji možete pratiti renesansne tužbalice iz Portugala u interpretaciji ansambla Marijan konsort pod upravom Rorija Meklirija.

Okosnicu albuma pod nazivom Pater peccavi ovog asnambla, na kojem se nalaze tužbalice i druga duhovna dela pozno-renesansnih autora, čini misa Veni Domine Duartea Loboa, dok se na njemu još nalaze ostvarenja Manuela Kardoza, Estevaa Lopeza Moraga, Irisa Fernanđeza, Estevaa đe Brita i Filipea đe Magaljensa.

U programskoj knjižici ovog izdanja, umetnički direktor i dirigent ansambla Marijan konsort, Rori Mekliri, objašnjava da su tekstovi tužbalica bili posebno popularni tokom renesanse, zbog sveprisutne opasnosti od smrti i potrebe da se svakodnevna patnja učini podnošljivijom zahvaljujući mogućnosti spasenja. Ipak, u nekim slučajevima, kao u Engleskoj tokom protestantske reformacije, ili u ovom slučaju Portugala, istraživači u ovim tekstovima prepoznaju i političku dimenziju. Naime, u periodu od 1580. do 1640. godine, Portugal je izgubio nezavisnost i bio je pod direktnom vlašću španskih Habzburgovaca. U izboru ovih tekstova, Mekliri prepoznaje potrebu da se iskažu žal za gubitkom samostalnosti i tuga naroda kojim vlada strana sila. Ova kolektivna želja za restauracijom autohtone portugalske dinastije poznata je kao „sebastijanizam” - verovanje da je mladi kralj Sebastijan, koji je nestao 1578. godine tokom vojne kampanje u Maroku, ipak živ i da će se pojaviti i položiti svoje pravo na tron. Ovo se, naravno nije dogodilo i prošlo je više od osamdeset godina dok Vojvoda od Braganse, Žoao IV nije od španskih monarha preoteo portugalski presto.

Dela koja se nalaze na albumu Pater peccavi nastala su upravo u ovom vremenskom rasponu, a izbor tekstova nedvosmisleno ukazuje da je reč o kompozicijama sa snažnom „sebastijanističkom” porukom. To se pre svega odnosi na misu Veni Domine Duartea Loboa, koja je napisana kao „misa parodija” zasnovana na istoimenom motetu Đovanija Pjerluiđija da Palestrine. U ovom motetu, vernici mole Boga da se što pre vrati na zemlju, rečima „olaškaj nepravde koje su učinjene tvom narodu, i pozovi da se vrate u svoju domovinu oni koji su raseljeni. Uskovitlaj svoju snagu, o Gospode, i vrati se kako bi nas spasao”.

 

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво