Muzika viva

Snimak koncerta koji je pijanistkinja Nataša Penezić održala 23. novembra 2019. godine na festivalu Bunt u dvorani KUD-a Lola u Beogradu. Program pod nazivom „Insekti i ptice” ispunila su ostvarenja Džoane Bejli, Jasmine Mitrušić, Ane Gnjatović, Olivijea Mesijana i Džonatana Harvija.

Konceptualni i narativni sklad programa, deo je izvođačke poetike Nataše Penezić, koja je dubinski posvećena klaviru kao instrumentu modernizma XX veka, ali i pratiocu naše sadašnjice, oslobađajući izražajni prostor i za sam instrument i za pijanistu-izvođača. 

Džoana Bejli u svom delu Veštačke sredine broj 8 Babel kao polazišnu tačku korisiti terenske snimke što je karakteristika njene poetike. Ovo delo je napisano za klavir i zvučnu matricu sastavljenu od terenskih snimaka načinjenih u okolini bazilike Notr Dam u Parizu. Podnaslov Babel, odnosno Vavilon referira na raznovrsne jezike koji mogu da se susretnu na ovoj popularnoj turističkoj destinaciji. Sama muzička kompozicija, po rečima autorke, egzistira unutar slučajnog narativa terenskog snimka, odnosno klavir se uklapa u okvir svakodnevnog zvuka, bez potrebe da preuzme primat.

Ciklus Insektarijum novosadske kompozitorke Jasmine Mitrušić čine kompozicije različitih karaktera i tekstura, kao i formalnih obrazaca – od ronda, sonatnog oblika do svite i varijacije, objedinjenih jezgrovitim izrazom koji proizilazi iz fascinacije prirodom.

Delo Arahnin san za klavir i elektroniku Ane Gnjatović, inspirisano je grčkim mitom o pletilji Arahni koja je izazvala boginju Atinu na takmičenje i za kaznu je pretvorena u pauka, odnosno Kafkinim junakom Gregorom Samsom koji se pretvorio u ogromnu bubašvabu. Dok Nataša Penezić izgovara reči iz Kafkinog Preobražaja uronjena u klavir, okružuje je paučinasta mreža zvukova, koju Ana Gnjatović ispreda elektronskim nitima koje evociraju raskošni svet šumova insekata sprovedenih do fantazmagoričnog, košmarnog vrhunca. 

Urednica Ksenija Stevanović





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи